Még sohasem sütöttem igazi bejglit. Eddig valahogy féltem
tőle, féltem a csalódástól, a repedésektől, attól, hogy kudarcba fullad. De
most legyűrtem minden mumusomat, és nekiláttam. Először csak fél adaggal
készült, majd a kezdeti sikereken fellelkesedve összeállítottam egy egész
adagot. Visszagondolva nem is tudom, hogy mitől féltem, hisz a repedések nem jelentkeztek és a végeredménnyel teljes mértékben elégedett vagyok.
A recept névrokonom blogjáról származik, amit el kell, hogy ismerjek valóban remek.
Most pedig minden kedves olvasónak, AranyTepsi
látogatónak Boldog, békés, finomságokban gazdag karácsonyt kívánok!
Lássuk, hogyan készült a süti.
Hozzávalók 6
bejglihez:
Tésztához:
*90 dkg liszt
*10 dkg porcukor
*1 dkg só
*2,5 dkg friss élesztő
*25 dkg vaj
*12,5 dkg zsír
*2 kisebb tojás sárgája
*1 dl hideg tejszín (főző)
*2 dl víz
Töltelékhez, 3
mákoshoz:
*42,5 dkg darált mák
*7,5 dkg darált háztartási keksz
*2 citrom reszelt héja
*25 dkg cukor
*2,5 dl víz
Töltelékhez, 3
dióshoz:
*42,5 dkg darált dió
*7,5 dkg darált háztartási keksz
*2 citrom reszelt héja
*25 dkg cukor
*2,5 dl víz
Továbbá:
*szétválasztott tojás a lekenéshez
Először a töltelékhez a vizet a cukorral felforraljuk,
majd ráöntjük a mák, darált keksz, és reszelt citromhéj keverékére. Jól
összeforgatjuk. Hagyjuk kihűlni. Ezt megismételjük a dióssal is.
A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, porcukorral, belemorzsoljuk
az élesztőt (nem kell futtatni), hozzáadjuk a zsírt, a vajat, a tojások
sárgáját, a tejszínt és a vizet. Alaposan összedolgozzuk.
27 dkg-nyi
tésztadarabokat tépünk le, gömbölyítjük, majd becsomagolva a hűtőben
pihentetjük 20 percet.
Lisztezés nélküli felületen egyenként 20*25 cm nagyságú
téglalappá nyújtjuk.
27 dkg-nyi tölteléket elosztunk rajta úgy, hogy a téglalap
szélein körben kihagyunk 1-2 cm-t. A szélesebbik oldaláról kezdve feltekerjük.
Sütőpapíros tepsibe rakjuk úgy, hogy a hajtás rész alulra kerüljön. 3 rúd mehet
egy gáz tepsibe.
Lekenjük tojás sárgájával, majd egy egész éjszakát pihentetjük
hideg helyen.
Másnap ismét lekenjük, de most a tojás fehérjével. Egy
saslikpálcával a bejgliket egészen az aljáig megszurkáljuk, hogy a gőz el tudjon
távozni és ne repedjenek meg.
180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt szeleteljük.
Ha ajándékba szánjuk akkor szépen
becsomagoljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Kedves Andi!
VálaszTörlésÁldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és a családodnak!
Szeretettel üdvözöllek: Andi Budapestről. (Orbán Andrea Viktória)
Köszönöm szépen, én is nagyon szép ünnepet kívánok!
Törlés