A történet úgy kezdődött, hogy valamikor régebben
megláttam, és megvettem egy nyuszis pecsétes kekszkészítő formát. Már nem is
nagyon emlékszem, hogy hol, talán a helyi százforintos jellegű boltban. Aztán kipróbálás
nélkül bekerült abba a bizonyos fiókba, ahol a társai is várakoznak. Most
leltem rá. Bár már a húsvét elmúlt, de a gyerekek bármikor boldogan fogadják az
ehhez hasonló dolgokat. Ki is találtam, hogy egy fahéjas, linzer alapú kekszet
állítok össze. Majd elnyújtottam, elkezdtem bevetni a kiszúrót, és akkor
megjelent a kisebbik gyerkőc, a hatéves, és kivette a kezemből az irányítást.
Nagy precizitással, és koncentrálással szaggatta, sorakoztatta a tepsibe a
nyuszikat. Nekem már csak az volt a feladatom, hogy betegyem, és kivegyem a forró
sütőből. Mondanom sem kell, hogy nagyon büszke volt magára, a keksz pedig
nagyon finom lett, igazán omlós és nem az a fogbeletörős fajta.
*30 dkg liszt
*10 dkg porcukor
*1 csipet só
*1 jó púpos tk őrölt fahéj
*20 dkg vaj
*1 közepes tojás sárgája
A lisztben elkeverjük a sót, fahéjat, porcukrot, majd
összedolgozzuk a vajjal és a tojássárgájával. Zacskóba téve a hűtőben pihentetjük
egy órát.
Lisztezett felületen két részletben 4 mm vékonyra elnyújtjuk. Először
a lisztbe mártott süti pecsétet nyomjuk rá, majd egy hozzá méretben illő
pogácsa szaggatóval körbevágjuk. Minden szaggatás előtt érdemes lisztezni,
különben beleragad a formába a tészta. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk.
180
fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 8 perc alatt megsütjük. Rácson
hagyjuk kihűlni.
Fémdobozban, légmentesen lezárva több napig omlós marad.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése