Szeretjük a körözöttet, és a sós kelt finomságokat. Most
a kettőt ötvöztem pár ízletes, puha kifli formájában.
Remek vendégváró, az ünnepi asztalon is
megállja a helyét, de elemózsia is lehet egy kis kiránduláshoz is.
Hozzávalók 12
kiflihez:
Tésztához:
*35 dkg liszt
*1 csapott kk só
*1,5 dkg friss élesztő
*1,5 dl tej
*1 kk cukor
*3 dkg olvasztott vaj
*1 kisebb tojás
Töltelékhez:
*12 dkg túró
*1 ek tejföl
*1 kisebb fej vöröshagyma
*1 csipet só
*1 csipet őrölt bors
*1 csipet őrölt köménymag
*1 csapott kk fűszerpaprika
Továbbá:
*1 egész tojás lekenni
*1 kk egész köménymag a tetejére
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk és a cukorral
megszórva hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval, a felfutott
élesztővel, tojással, olvasztott vajjal. Alaposan kidagasztjuk. Meleg
helyen letakarva a duplájára kelesztjük. Közben a töltelékhez a túrót a tejföllel villával
áttörjük, belereszeljük a megtisztított vöröshagymát, majd ízesítjük sóval,
borssal, fűszerpaprikával és őrölt köménnyel.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kör alakúra
és kb. 4 mm vékonyra elnyújtjuk. 12 egyforma cikkre vágjuk. Minden cikk
legszélesebb végére teszünk a töltelékből. Egyenként feltekerjük, és kifli
formára sodorjuk.
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk egy kevés helyet hagyva
a kiflik között. Addig hagyjuk letakarva kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb.
20-25 perc.
Lekenjük egy kissé felvert tojással, majd megszórjuk
egész köménymaggal (ha valaki nem szeri el is hagyhatja, vagy lecserélheti
szezámmagra).
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 15-18 perc alatt megsütjük.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése