Nincs húsvét kalács nélkül. Legyen az édes, vagy akár sós.
Ez most az egyik kedvenc töltelékemmel, a kókusszal készült. Nem csak mutatós,
de puha, foszlós, és nem túlságosan, de épp kellemesen édes. Én egy pohár hideg tejjel szeretem a legjobban.
A recept
megjelent a Kifőztük magazin áprilisi számában.
Hozzávalók 6 személyre:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*1 csapott kávéskanál só
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*2 evőkanál cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 egész tojás
*10 dkg vaj
Töltelékhez:
*1 nagyobb tojás fehérje
*3 púpos evőkanál porcukor
*7 dkg kókuszreszelék
Lekenéshez:
*1 egész tojás
*2 evőkanál tej
Az élesztőt a meleg tejbe morzsoljuk, és egy evőkanál
cukorral felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a felfutott
élesztőt, a maradék cukrot, a tojást, az olvasztott vajat. Alaposan
kidagasztjuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a tojás
fehérjét keményre verjük, hozzáadjuk a porcukrot, azzal is verjük 1-2 percet,
majd beleforgatjuk a kókuszreszeléket.
A megkelt tésztát lisztezett felületen
kb. 4 mm vastagra, és téglalap alakúra elnyújtjuk, megkenjük a krémmel.
A szélesebb oldalról feltekerjük, majd sütőpapíros
nagyméretű, 30*38 cm-es tepsibe rakjuk, ahol a két végét levágjuk, és
összeillesztjük.
Egy nagyobb ollóval 3 cm széles bevágásokat ejtünk. Letakarva
további 20 percet kelesztjük. Lekenjük egy kissé felvert tojással. 180 fokon
hőlégkeveréssel kb. 15 perc alatt megsütjük.
A sütőből kiemelve lekenjük tejjel,
és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral meghintve
kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése