Ha kelt csiga, akkor általában az édes fajtája jut
rögtön az eszünkbe. Pedig egy sós, sajttal, sonkával töltött változat is
ugyanolyan finom egy csésze gőzölgő kávé, vagy egy bögre kakaó mellé. Az uborka
egy picit különlegesebb ízvilágot kölcsönöz a kalácsnak, de nem tolakodóan erős
benne. Azt hiszem néha érdemes a megszokott dolgokon túllépve új fogások felé
elindulni :-)
A recept megjelent a Kifőztük magazin áprilisi számában.
Hozzávalók 4
személyre:
Tésztához:
*35 dkg liszt
*1 kk só
*1,5 dkg friss élesztő
*1,5 dl tej
*1 kk cukor
*4 dkg vaj
*1 kisebb tojás
Töltelékhez:
*12 dkg vékonyra szeletelt sonka
*12 dkg vékony szelet trappista sajt
*1 kisebb savanyú uborka
Tetejére:
*1 kisebb tojás
*2 ek tej
Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, a cukorral
megszórva felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, majd hozzáadjuk az
élesztős tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Alaposan kidagasztjuk és meleg
helyen a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm vékonyra és
téglalap alakúra elnyújtjuk. A szeletelt sajt lapokkal befedjük a tésztát úgy,
hogy körben a szélénél csupasz maradjon kb. 2 cm-nyi rész. A sajtra fektetjük a
sonkát, majd megszórjuk az apróra kockázott uborkával. A szélesebb oldaláról
kezdve feltekerjük. A két végét levágjuk, majd a tekercset öt darab, egyforma
nagyságú cikkre vágjuk.
Egy 25*11 cm-es kalácssütő formát kibélelünk
sütőpapírral, majd a tekercseket beleállítjuk úgy, hogy egyet a forma jobb
felére, a következőt a bal oldalára és így tovább.
Letakarva kb. 35 percet
kelesztjük. A tetejét lekenjük egy tojás
és egy kevés tej keverékével.
180 fokra előmelegített sütőben
alul-felülsütéssel kb. 45 perc alatt készre sütjük.
A formában hagyjuk teljesen
kihűlni.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.