Amikor annyi csicsóka van a kertben, hogy csak győzzük
felhasználni, akkor az ember lánya mindenbe csepegtet egy keveset belőle.
Menjen a fánkba is? Természetesen. Az íze nem lesz fura? Á, dehogy, nem is
érezni rajta. Az egészségmegőrzés jegyében finomliszt helyett legyen fehér
tönkölybúzaliszt. A cukor is csak egy minimális, ami az élesztő felfutásához szükséges.
Lekvárral elég édes lesz. Ha pedig szeretnénk, akkor nyírfa-porcukorral még
meghinthetjük. Kellemesen puha lett? A vártnál puhább. Még szalagok is lettek?
Az már csak a hab a tortán ;-)
Hozzávalók kb.
35 db minifánkhoz:
*25 dkg fehér tönkölybúzaliszt
*2 nagy csipet só
*10 dkg főtt, áttört csicsóka
*0,5 dl tej
*1,5 dkg friss élesztő
*1 kk cukor
*1 nagyobb tojás sárgája
*1 ek margarin
*olaj a sütéshez
A csicsókát jól megtisztítjuk, kefével átdörzsöljük, apró
kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, és hagyjuk
kihűlni.
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral megszórva
felfuttatjuk.
A lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a
margarint, a csicsókát.
Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojás sárgáját, és
jól kidolgozzuk.
Ha ragadna, akkor egy leheletnyi liszttel korrigáljuk, ha
keménynek éreznénk, akkor egy korty tejjel lazítjuk.
A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk, ahol kb. 1 cm vékonyra
elnyújtjuk.
Egy egész kicsi pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Konyharuhával letakarva hagyjuk még kb. 20-25 percet
kelni. Ez alatt egy tálban másfél ujjnyi olajat forrósítunk.
A pihentetés lejárta után pár darabot fejjel lefelé
az olajba helyezünk, és fedő alatt kb. 1 percig sütjük, majd megfordítjuk, és
fedő nélkül a másik oldalát is megsütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése