2016. május 24., kedd

Egyszerű kaporleves pirított kenyérkockákkal



Még sohasem főztem kaporlevest, de annyi zsenge kapor van még a kertben, hogy igyekszem minél több finomságot készíteni belőle. Tavaly a kapormártás nagyon ízlett és így nyugodt szívvel vágtam bele a leves elkészítésébe. Roppant egyszerű és nem is kell hozzá sok alapanyag. Pirított kenyérkockákkal az igazi.
Természetesen a cukor és az ecet mennyisége ízlés szerint változtatható.
Hozzávalók 4 főre:
*5 dkg vaj
*4 púpos ek liszt
*0,5 kk só
*1 l húsleves alaplé (esetleg 1 l víz+1 leveskocka)
*1 nagy csokor friss kapor
*2 dl tejszín
*1 púpos ek cukor
*1 ek ételecet (20%)
*4 szelet kenyér

A kenyereket apró kockára vágjuk és 200 fokos sütőben szép barnára pirítjuk.
A megmosott, lecsepegtetett kaprot apróra vágjuk.
A vajat megolvasztjuk, majd két púpos evőkanál liszttel simára keverjük.
Mérsékelt lángon világosra pirítjuk.
Felengedjük az alap lével (esetleg vízzel és leveskockát adunk hozzá), ízesítjük sóval.
Beleszórjuk a kaprot és hagyjuk felfőni.
Közben a tejszínt simára keverjük 2 evőkanál liszttel. A levesből mert pár evőkanál meleg lével felhígítjuk (hőkiegyenlítést végzünk) és folyamatos kevergetés mellett a levesbe csorgatjuk.
Hagyjuk besűrűsödni. Cukorral és ecettel ízesítjük.
Melegen a kenyérkockákkal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése