A nevét onnan kapta, hogy a reszelt sajt és a krumpli a sütés során ropogós, borzas bundát alkot a szaftos csirkén.
Külön köret nem készül hozzá, csak egy kis tejfölös mártogatós, amit egy kevés házi fokhagymakrém ízesít.
A sütés alatt a várakozó nyers massza egy idő után levet ereszt.
Azért, hogy később ne legyen olyan híg, szórhatunk bele még egy egész kevés lisztet.
A sütő edénybe érdemes egyszerre nem túl sok húst sütni,
mert szeretnek egymásba kapaszkodni az elején.
Hozzávalók 4
főre:
*2 kisebb csirkemell filé
*1 csapott kk só
*5-6 dl olaj a sütéshez
Bundához:
*4 nagyobb krumpli (40 dkg tisztítva mérve)
*2 nagyobb tojás
*1 csapott kk só
*1 késhegynyi őrölt bors
*1 kk házi fokhagymakrém (vagy 2-3 gerezd zúzott
fokhagyma)
*3 jó púpos ek liszt
*5 dkg trappista sajt
A megtisztított csirkemelleket vékony csíkokra vágjuk,
lecsepegtetjük, meghintjük sóval.
A krumplit meghámozzuk, majd sajtreszelőn lereszeljük.
Hozzáadjuk a tojásokat, a fűszereket, majd a lisztet
fokozatosan adagolva jól összekeverjük.
Legvégül belereszeljük a sajtot.
Egy magasabb falú edényben bő olajat forrósítunk.
A csirke csíkokat megmártjuk a masszában.
Nem kell kétségbe esni, ha nem akar ráragadni. Én
megforgattam benne, majd egy villával a hús alá nyúltam úgy, hogy bőségesen
legyen a masszából a hús felett és alatta is és lecsepegtetés nélkül az olajba engedtem.
A forró olajban közepesnél kisebb lángon szép barnára
sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat
lecsepegni.
A Facebookon is megtaláltok.
Majdnem mátrai borzaska :) Csodajól néz ki!
VálaszTörlésValóban :-) Köszönöm szépen.
Törlés