2015. április 9., csütörtök

Rácsos almás kosárkák

Általában a saját ötleteimet valósítom meg a konyhában, de néha meglátok egy szimpatikus receptet és tudom, ki kell próbálnom. Most is így volt ezzel az almás finomsággal, amit a receptneked.hu (korábban Olcsóreceptek.hu) oldalon fedeztem fel. Már több finomságot is kapott a család az említett portálról készítve. Ilyen volt példáiul a Kijevi csirkegolyó, Az András napi krémes, vagy a Gesztenyés-kekszes sütemény.
Ez az almás sütemény nagyon egyszerű, mégis mutatós desszert. 
A tésztával, annak ellenére, hogy picit lágy, remek dolgozni. A kész kosárka rendkívül puha, omlós, ízletes. A leírás részletes, pontos. Egy dolgot hiányoltam a receptből, hogy a kosárkákat szerintem érdemes kevés vajjal kikenni és liszttel megszórni, mielőtt bele kerül a  tészta, hogy biztosan könnyen ki lehessen borítani a formából. A sütési idő nálam fél óra lett, de ez természetesen sütőfüggő. Mivel tudtam, hogy az alma kicsavarása nálam sohasem tökéletes, ezért még használtam egy kevés búzadarát az alma alá, hogy még véletlenül se ázzon el a tészta.
Nem túl édes, ezért nálunk mindenképpen igényelte a porcukros szórást.
Biztos, hogy máskor is fogom még készíteni, mert nagyon ízlett a családnak.
A 10 cm-es átmérőjű kosárka formákat már korábban vásároltam egy 100 Ft-os bolthoz hasonló üzletben pár száz forintért, de még csak most avattam fel.


Hozzávalók 4 kosárkához:
Tésztához:
*15 dkg liszt
*1 csipet só
*0,5 kk sütőpor
*1 tasak vaníliás cukor
*5 dkg porcukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*1 tojás sárgája
*10 dkg vaj

Töltelékhez:
*4 nagyobb alma
*1 tasak vaníliás cukor
*1 ek cukor
*0,5 kk őrölt fahéj
*1-2 csipet búzadara

Először a tésztát állítjuk össze.
A lisztet egy tálba mérjük és elkeverjük a sóval, sütőporral, porcukorral, vaníliás cukorral. Belereszeljük a citrom héját. Hozzáadjuk a vajat és a tojás sárgáját.
Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. (A tészta elég lágy, de ez nem baj.)
Zacskó csomagolva a hűtőben pihentetjük 30 percet.

Az almákat meghámozzuk és a reszelő nagy lyukán lereszeljük.
A levét kicsavarjuk, megszórjuk fahéjjal, vaníliás cukorral és egy kevés cukorral. Félre tesszük.
A kosárkaformákat egész vékonyan kikenjük vajjal és megszórjuk kevéske liszttel.
A tölteléket ismét kicsavarjuk, mert a cukortól még levet ereszt.
A tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy mély leveses tálka segítségével 4 lapot szaggatunk, amit a formákba teszünk, és kicsit beleigazítjuk, nyomkodjuk, a szélein a túllógó részt levágjuk.
Megszórunk mindegyik tésztát 1-2 csipet búzadarával.
A visszamaradt „hulladék” tésztát összedolgozzuk, ismét 2-3 mm vastagra elnyújtjuk, egy derelyevágóval 1 cm széles csíkokra vágjuk.
Ezekből elkészítjük a kosárkák tetejére a rácsokat.

A sütiket előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon alul-felülsütéssel 30 perc alatt megsütjük. (A sütési idő sütőfüggő, érdemes figyelni, hogy a tészta világos barna szint kapjon, és ne legyen már fényes.)
A formákban hagyjuk pár percet, majd óvatosan kifordítjuk, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése