2015. április 10., péntek

Csirkés sonkakosárkák

Tegnap egy nagyon finom ételt készítettem. Csirkés is és sonkás is. Belül puha, szaftos és a tetején jó sok a sajt. Kínálhatjuk a hagyományos krumplipüré esetleg párolt rizs körettel, vagy friss salátaágyon is. Mind melegen, mind hidegen remek fogás.
Az alapreceptet Juditka oldalán találtam, amit ezúton is köszönök neki, bár pár dolgot változtattam raja a család szája ízének és az itthon lévő alapanyagoknak megfelelően.


Hozzávalók 12 db kosárkához:
*1 közepes csirkemell filé (35 dkg)
*12 vékony, nagyobb szelet sonka (nálam utazó sonka)
*1 csapott kk só
*kb. 10 tekerés fekete bors
*1 csapott kk házi fokhagymakrém (esetleg 2-3 gerezd fokhagyma)
*2 dl tejföl
*2 egész tojás
*2 púpos ek liszt
*25 dkg trappista sajt
*1 kk vaj a forma kikenéséhez

A megtisztított csirkemellet apró kockára vágjuk, lecsepegtetjük. Meghintjük a sóval, borssal és a fokhagymakrémmel (esetleg a zúzott fokhagymával) jól átforgatjuk.
A sajtot lereszeljük. A 12 db-os muffin formát egész vékonyan kikenjük vajjal.
A sütőt előmelegítjük.
Egy tálba mérjük a tejfölt, elkeverjük a tojásokkal, majd a liszttel.
Beleforgatjuk a fűszeres csirkét, majd átkeverjük kb. 10 dkg reszelt sajtot hozzáadva.
Az előkészített muffin sütő mélyedéseibe nyomkodjuk a sonkát.
A csirkés masszát belekanalazzuk a kosárkákba.
A maradék sajttal beterítjük, lehetőleg úgy, hogy a kilógó sonkák szélét is befedje.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 40 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel szép barnára sütjük. 
(Érdemes a muffin sütő alá egy csepegtető tepsit helyezni, ami felfogja a kosárkákból, sütés közben kicsorgó pici levet.)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percet pihenni, majd egy evőkanál segítségével kiemeljük a kosárkákat a mélyedésekből.

A Facebookon is megtaláltok.

5 megjegyzés: