2014. július 12., szombat

Káposztás hajtogatott pogácsa

Már egyszer készítettem ilyen pogácsát, de most egy kicsit változtattam az arányokon. Nagyon könnyű, puha finomság született belőle. Még a gyerekek is szívesen eszegették.


Hozzávalók 20 db pogácsához:

Tésztához:
*50 dkg liszt
*2 kk só
*10 dkg tyúkzsír
*2,5 dkg élesztő
*1,5 dl tej
*1 tk cukor
*1 tojás sárgája
*3 púpos ek tejföl
Hajtogatáshoz:
*1 kis fej káposzta (lereszelve mérve 30 dkg)
*5-6 ek olaj
*1 kk só
*1 csapott kk őrölt bors
Lekenéshez:
*1 kisebb tojás felverve


Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és meghintjük a cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, meghintjük a sóval, elmorzsoljuk benne a zsírt.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojás sárgáját, a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
A káposztát lereszeljük, a torzsa részt és a vastag ereket nem használjuk fel. Egy serpenyőben a felforrósított olajon megpirítjuk, sózzuk, meghintjük 1 kk borssal. Hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
A káposztát egyenletesen elosztjuk rajta.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 15 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 15 perc pihenés, nyújtás, hajtogatás, pihenés.
Elnyújtjuk kb. 2cm vastagra, egy éles késsel bevágjuk a tetejét, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb. Előmelegítjük a sütőt és addig kb. 20 percet kelesztjük a pogácsákat. A tetejüket lekenjük egy felvert tojással.
Előmelegített sütőben 20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
 

4 megjegyzés:

  1. De régen ettem káposztás pogit. Milyen szép magas lett! Jó borsosan szeretem, úgy mint a káposztás tésztát. Nagyon guszta! Egy kosárkával elfogadnék...

    VálaszTörlés
  2. én most éppen a tepertős pogácsát várom,h. kipihenje magát a második hajtogatás után. 30 dkg lisztből csináltam hasonlóan mint te

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A második kedvenc pogácsánk a tepertős :-) Biztosan nagyon fincsi lesz :-)

      Törlés