Köszönöm szépen a receptet Brigi!
Hozzávalók:
Öregtésztához:
*75 g kenyérliszt (BL80)
*75 g víz
*2 g friss élesztő
Kenyérhez:
*az egész öregtészta
*200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt (továbbá TK tönköly
búzaliszt)
*200 g teljes kiőrlésű búzaliszt (továbbá TK búzaliszt)
*10 g friss élesztő
*1 púpos tk só
*1 ek fehérborecet (nálam most 1 kk sima ecet)
*2,5 dl langyos víz
Először az öregtésztát készítjük el, minden hozzávalót egy
tálba teszünk, jól összedolgozzuk és lefedve, szobahőmérsékleten hagyjuk 48
órát pihenni.
Majd a kenyérke összeállítása következik. A kelesztő tálba
mérjük a TK tönköly búzalisztet és a TK búzalisztet, hozzáadjuk a sót, az
ecetet, az élesztőt, az összes öregtésztát és a vizet.
Rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
Egy kisebb kenyérsütő formát kikenünk vékonyan olajjal és
megszórjuk liszttel.
A sütőt előmelegítjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Kézzel
téglalap alakúra ellapogatjuk, igazodva a kenyérsütő hosszához.
A szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük, úgy, hogy a hajtás
rész alulra kerüljön.
A formába fektetjük. Letakarva további 20 percet kelesztjük.
A kenyérke tetejét bevágjuk 3 helyen egy éles késsel vagy
pengével. Lespricceljük vízzel. Hagyjuk még 10 percet kelni.
Újra lespricceljük vízzel, az előmelegítette sütőbe toljuk,
ahol 200 fokon 15 percet sütjük, majd mérsékelve a hőfokot 180 fokra további 35
percet.
Ha megsült, óvatosan kiborítjuk a formából és rácson hagyjuk
teljesen kihűlni.
Jaj,de Örülök, hogy ekkora sikere lett! Nagyon szép kenyeret sütöttél, gratulálok! ;)
VálaszTörlésKöszi Brigi :-)
Törlés