2014. március 17., hétfő

Gulyásleves nokedlivel gazdagon

A hétvégén vendégeket vártunk és bográcsozást terveztünk. Sajnos az idő elromlott és át kellett gondolni az ebédet. Így egy nagy adag gulyáslevest készítettem, amit nokedlivel gazdagítottam. Ízletes, laktató, melengető leveske lett belőle.
Hozzávalók 8 főre:

  • 1 kg sertéskaraj
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 ek zsír
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 1 tk só
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 ek házi darált paprika
  • 1 kk csemege paprikakrém
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 nagyobb szál petrezselyem
  • 1 közepes zsenge karalábé
  • 8 kisebb db krumpli
  • 15 dkg liszt
  • 2 nagyobb tojás
A hús átmossuk és felkockázzuk, kicsit hagyjuk lecsöpögni.
Minden zöldséget alaposan megtisztítunk, a sárgarépát és a petrezselymet felkarikázzuk, a krumplit, a karalábét felkockázzuk, a hagymát apró kockára vágjuk.
A zsírt felhevítjük, üvegesre pároljuk rajta a hagymát, majd a húst fehéredésig pirítjuk.
Meghintjük a sóval, borssal, pirospaprikával, hozzáadjuk a darált paprikát, a paprikakrémet.
Vízzel felengedve fedő alatt kb. 30 percet főzzük.
Hozzáadjuk a sárgarépát, karalábét és a petrezselymet.
Ha már majdnem puha a hús, mehet bele a krumpli.
A lisztet elkeverjük a tojásokkal, hozzáadunk egy nagy csipet sót, ha túl kemény lenne, lazíthatjuk pár ek vízzel.
Ha felfőtt a leves a krumplival, a nokedlit a forró levesbe szaggatjuk.
Ha a nokedli feljött a leves tetejére, a zöldségek és a hús is puha el is zárhatjuk.
 

2 megjegyzés:

  1. Alig várom a bográcsos időd, amikor kint lehet főzni a kertben. Először áltlában gulyásleves fő. Ilyen guszta mint ez! Én csipetkét szoktam belefőzni, de így nokival is izgalmas.

    VálaszTörlés