2013. december 20., péntek

Hagyományos zserbó

Életem első zserbója, Anyukám receptje alapján. Valahogy mindig úgy voltam vele, hogy féltem belevágni. Majd egyik alkalommal, mikor Anyukámék eljöttek, megkértem, hogy készítsük el úgy, hogy ő adja az instrukciókat, én pedig csinálom, amit mond. Persze közben jegyzeteltem is.
Nagyon finom lett, és hamar elfogyott. Most már tényleg gyakran fogom készíteni, mert nem is olyan nehéz, mint hittem.:-) Karácsonykor sem hiányozhat az ünnepi asztalról.

Hozzávalók:
Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 ek cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 10 dkg margarin
  • 1,5 ek zsír
  • 2 púpos ek tejföl
  • 1 nagy csipet só
Töltelékhez:
  • 50 dkg darált dió
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 12 kanál cukor
  • 1 kis üveg gyümölcsdarabos meggydzsem
Tetejére:
  • 180 g ét tortabevonó
  • 1 ek olaj
A darált diót elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral.
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elmorzsoljuk benne a margarint és a zsírt.
Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a felfutott élesztőt, a porcukrot, a sót, a tejfölt és alaposan összedolgozzuk.
A tészta jó puha, rugalmas legyen.
Egy nagyobb méretű tepsit (37*42) kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és kicsit téglalapformára alakítjuk, majd szép vékonyra, a tepsi nagyságára és formájára elnyújtjuk.
A nyújtófára feltekerjük, majd a tepsibe fektetjük.
Megkenjük a dzsem felével, majd rászórjuk a diós töltelék felét.
Elnyújtjuk a második tésztát is, a töltelékre tesszük, lekenjük a maradék dzsemmel és egyenletesen eloszlatjuk rajta a diós tölteléket.
Elnyújtjuk és befedjük a maradék tésztával.
Egy villával kicsit megszurkáljuk a tetejét.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk kihűlni.
A tortabevonót apróra tördeljük és forró vízgőz felett az olajjal felolvasztjuk, majd bevonjuk vele a süti tetejét.
Ha megszilárdult a csoki, éles késsel szépen szeletelhetjük.

2 megjegyzés:

  1. Én amikor darálom a diót, étcsokoládét is darálok közé, így még finomabb a töltelék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a tippet, ez igazán jó ötlet, ki fogom próbálni :-)

      Törlés