Bár már korábban készült ez a finomság, úgy gondolom, hogy nem hiányozhat a blogról.
Egyik hétvégén hosszú útra mentünk, és egy kis
pogácsát akartam sütni, hisz az könnyen szállítható, ha meleg van is
eláll. De nem tudtam, hogy milyen legyen. A hűtőben volt három darab kis
kolbászka, és így jött az ötlet, hogy a fincsi Hajtogatott tepertős pogácsa mintájára készüljön kolbászos. 40 darab lett belőle, így még a rokonok
is kaptak belőle. A teteje ropogós, a belseje finom puha lett.
Mindenképpen megéri a hajtogatással töltött időt rászánni, mert tényleg
így az igazi.
Hozzávalók 40 db pogácsához.:
- 1 kg liszt
- 30
dkg füstölt kolbász
- 5
dkg élesztő
- 1 ek
cukor
- 5,5 dl tej
- 2 tk
só a tésztába
- 2 t
sárgája
- 10
dkg margarin a tésztába
- 1 tk
só
- 1
csapott kk bors
- 10
dkg margarin a kolbászhoz
- 1
egész tojás a kenéshez sütés előtt
- 2 ek
tej a kenéshez sütés után
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojások
sárgáját, a sót.
A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a
liszthez adjuk.
Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A kolbászt ledaráljuk és elkeverjük a margarinnal.
Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra elnyújtjuk a megkelt tésztát.
Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a
kolbászkrémet.
Megszórjuk a sóval, borssal.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot
alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is
középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk,
majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihi, nyújtás, hajtogatás.
Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy éles késsel
berácsozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval
kiszaggatjuk.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így
szép magas tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit
távolabb, lekenjük egy egész, felvert tojással.
Kb. 20 percet még kelesztjük.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon
hőlégkeveréssel megsütjük.
Ha kivettük a sütőből azonnal lekenjük tejjel és
konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.
Akik elkészítették a NoSalty oldalra feltöltött recept alapján: