2013. augusztus 24., szombat

Rozsos-burgonyás zsúrrúd

Annyira jól sikerült a Burgonyás zsúrrúd, hogy rögtön kísérletezni támadt kedvem. Igaz, csak fél adaggal mertem belevágni. A liszt egy részét TK rozslisztre cseréltem. Természetesen a tészta nem úgy viselkedett, mint a sima liszttel, de azért így is tetszik a végeredmény. Az este kisültek, ma reggelire vendégváró szendvicskék készültek belőle.
 


Hozzávalók 2 zsúrrúdhoz:

  • 30 kg liszt (BL50)
  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (RL190)
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 kk só
  • 0,5 dl olaj
  • 1 ek tejföl
  • 1 tojás
  • 1 közepes méretű krumpli (kb. 15-20 dkg)

A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.

Egy krumpli törővel pépesre törjük.

Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral.

A liszteket egy tálba öntjük, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojást, a maradék tejet és a tejfölt.

Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.

Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Kettévágjuk és mindkettőből kb. 35 cm hosszú rudat formázunk.
Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és belefektetjük a tésztákat. Egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak.
Ott még kb. 30 percet kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt.
A zsúrrudakat lespricceljük vízzel és a sütőbe is teszünk kb. 1 dl vizet párásítani.

Előmelegített sütőben 25 perc alatt 200 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

A sütőből kivéve rácsra emelve hagyjuk kihűlni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése