2013. augusztus 23., péntek

Burgonyás bagett

Nagyon motoszkált bennem a vágy, hogy bagett készítésére adjam a fejemet. Belevágtam. A Burgonyás zsúrrúd nagy sikere után újragondoltam a tésztáját és némi változtatással, de megszülettek az első bagettek. Az előbbi rúdhoz képest inkább kenyér jellegű a péksütemény, de nem baj, így is nagyon finom. Nem fog ránk száradni. Finom vacsi lesz belőle. A fotózás alatt a gyerek már el is csente az egyik rúd levágott végét, szépen meg is eszegette úgy ahogy volt, semmi feltét nélkül. Azt hiszem jelesre vizsgázott a bagett :-) 
Persze itt még nem álltam meg, már a következőn jár az eszem...

Hozzávalók 3 rúd bagetthez:
  • 50 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 0,5 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 kk cukor
  • 2 kk só
  • 0,5 dl olaj
  • 2 dl langyos víz (a krumpli főzővizét használtam)
  • 1 kisebb méretű krumpli (kb. 10 dkg)
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Egy krumpli törővel pépesre törjük.
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a krumpli főző levéből 2 dl-t.
Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk.
Három egyenlő részre vágjuk.
Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk a tésztákat.
A négy sarkát 45 fokos szögben felsodorjuk.
Majd a hosszabbik oldalakat is felsodorjuk, mintha ikercsigákat készítenénk. 
 Az egész bagettet megfordítjuk, így a hajtás rész lesz az alja.
 Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és belefektetjük a rudakat. Egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak.
Ott még kb. 30 percet kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt.
Egy éles késsel vagy pengével bevágjuk a bagetteket.
Bőven lespricceljük vízzel.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 200 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve rácsra emelve hagyjuk kihűlni.

Akik elkészítették:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése