2023. február 28., kedd

Kivis chiapuding

Nem túl édes, de egészséges, vegán desszert. Ízlés szerint egy kevés édesítő is mehet bele. Nálam ez most nem hiányzott.
Hozzávalók személyenként
*2 dkg chia mag
*1,2 dl cm mandulatej
*2 nagyobb érett kivi
 
A chia magot a tejbe áztatjuk és a konyhapulton hagyjuk pihenni legalább egy órát, közben párszor átkeverjük. A kivit meghámozzuk, pürésítjük és a pudingba keverjük. Pár kivi szelettel kínáljuk.
 

2023. február 27., hétfő

Juhtúrós hússal rakott karfiol

Egyik este készítettem ezt a könnyű, de nagyon ízletes és finom rakottast. Nem is tudtam csak egy gyors fotót készíteni, hisz várta a vacsorát az éhes család. Igazán jól sikerült, biztosan nem utoljára került az asztalunkra.
Hozzávalók kb. 4-5 személyre
*20 dkg basmati rizs
*1 közepes fej karfiol
*50 dkg darált sovány sertéshús
*pár ek olívaolaj
*1 kk só
*1/3 kk őrölt bors
*1 késhegynyi őrölt köménymag
*1 tk fűszerpaprika
*1 nagyobb paradicsom
*10 dkg krémes juhtúró
*2 ek tejföl
*10 dkg vékonyra szeletelt mozzarella
 
A rizsát sós vízben kifőzzük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben roppanósra főzzük, lecsepegtetjük. A húst kevés felforrósított olajon fehéredésig pirítjuk, annyi vízben, ami épp ellepi puhára főzzük. Közben hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott paradicsomot és ízesítjük a fűszerekkel. Amikor a hús már puha és a levét elfőtte, hozzáadjuk a juhtúrót és kevés tejfölt. Egy közepes méretű (22*38 cm-es) tepsibe rakjuk a karfiol rózsák felét, rákanalazzuk a kifőtt rizst, majd a húsos ragut. A tetejére sorba rakjuk a maradék karfiolt. Rákanalazunk kevés tejfölt és befedjük a felszeletelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt megolvad. Melegen kínáljuk.
 

2023. február 26., vasárnap

Juhtúrós padlizsánkrém

Ha már reggelire unalmas a vajas kenyér, jöhet egy könnyű kis kenyérre való. Jelenleg nem épp a tipikus padlizsán szezon tart, de a nyáron megsütött és lefagyasztott is tökéletesen megteszi hozzá. Egyszerű, könnyű és finom.
Hozzávalók
*1 közepes padlizsán
*1 kis fej vöröshagyma (5dkg)
*1 csipet só
*1 csipet őrölt bors
*1 ek krémes juhtúró
 
A padlizsánt hosszában ketté vágjuk. 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt puhára sütjük. Kikaparjuk a zöldség húsát. Hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott vöröshagymát. Botmixerrel pépesítjük. Belekeverjük a juhtúrót. Ízlés szerin egy kevés sóval és borssal ízesítjük. Teljes kiőrlésű kenyérrel kínáljuk.
 

2023. február 17., péntek

Párizsibundás csirkemell gluténmentesen

Újabb próbálkozás bundás húsra. Ez az egyik családi kedvencünk. A gyerekek minden nap ezt ennék. Köretként tepsiben sült fűszeres krumplit kínáltam.
Hozzávalók 4 személyre
*8 vékony szelet csirkemellfilé
*1 nagyobb tojás
*8 dkg gluténmentes zabpehelyliszt
*2 dl cukormentes mandulatej
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*olaj vagy kókuszzsír a sütéshez
 
A húst kiklopfoljuk, megszórjuk kevés sóval és borssal. A tojást simára keverjük a liszttel, a tejjel és ízesítjük a fűszerekkel. A hús szeleteket megmártjuk a sűrű masszában és megsütjük a forró olajban vagy kókuszzsírban. Papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni. Azonnal kínáljuk.
 

2023. február 13., hétfő

Fejtett bableves reszelt tésztával

Ideje volt elővenni a télre lefagyasztott fejtett babot és készíteni belőle egy könnyű, egyszerű kis levest. Kevés házi tönkölytészta is került bele.
Hozzávalók 4 személyre
*40 dkg fejtett bab
*2 szál sárgarépa
*1 nagy szál petrezselyem
*1 tk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 tk házi ételízesítő
*2 ek TK tönkölybúzaliszt
*3 ek olívaolaj
*1 tk fűszerpaprika
*1 ek tejföl
Tésztához:
*1 nagy tojás
*10 dkg TK tönkölybúzaliszt
 
A babot a felkarikázott répával és petrezselyemmel dupla mennyiségű vízben puhára főzzük. Ízesítjük sóval, borssal, házi ételízesítővel. Közben a tojásból és lisztből keményebb tésztát gyúrunk. Lereszeljük. Ha megfőtt a bab és minden zöldség, hozzáadjuk a tésztát. Közben a lisztet kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, a tejfölt, kevés forró vízzel simára keverjük. Folyamatos kevergetés mellett a levesbe csorgatjuk. Forralunk rajta egyet, ha szükséges utánízesítjük és melegen kínáljuk.
 

2023. február 12., vasárnap

Egyszerű avokádókrém

Vásároltam egy avokádót és nagy kíváncsisággal készítettem belőle egy könnyű kis kenyérre valót. Semmi nehézség nincs benne. A végeredmény megosztotta a családot, a női résznek nagyon bejött, a férfiúknak túl gyümölcsös a beütése :-)

Hozzávalók személyenként

*1 érett avokádó
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 ek frissen facsart citromlé

 

Az avokádót félbevágjuk, a magját kiemeljük. A héjából kikanalazzuk a húst, villával áttörjük. Hozzáadjuk a citrom levét és a fűszerekkel ízesítjük. Teljes kiőrlésű kenyérrel kínáljuk.

2023. február 11., szombat

Teljes kiőrlésű tönkölycsiga házilag

Az egészségesebb táplálkozás jegyében Anyukámmal összefogtunk és nekiláttunk házi tészta készítésének, mégpedig csigának. Sőt a Dédi és a Gyerek is besegített. Igazi 4 generációs „lányos“ program volt. Közben beszélgettünk, nevettünk. A tészta csak két alkotóelemből készült. Nem tartalmaz sem vizet, sem olajat sem sót, csak házi tojást és teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet. Kimondottan szuper lett a végeredmény. A gyerekek is, akik nagy „csiga rajongók“ finomnak ítélték. A vasárnapi húsleves elmaradhatatlan része lett.
Hozzávalók
*3 nagyobb házi tojás
*kb. 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
 
A tojásokat a liszttel összedolgozzuk. Érdemes a lisztet fokozatosan adagolni, mert lehet nem lesz szükség az összesre. Jó alaposan kidolgozzuk. Akkor jó, ha már a tészta nem ragad a kezünkhöz és szép sima gombóccá áll össze. A gombócból kisebb darab tésztát levágunk, azt a tésztanyújtógép előbb vastagabb, majd fokozatosan egyre vékonyabb nyújtó részén átengedjük. Száraz konyharuhára terítjük és hagyjuk egy kicsit száradni. Kb. 5*5 mm-es rombusz alakúra vágjuk, amit érdemes gyorsan letakarni, hogy ne száradjon meg nagyon.
A csigakészítőre teszünk egy tésztát, a kis sodró rúd végét a rombusz egyik csúcsára helyezzük, az ujjhegyünkkel a tészta sarkát átfordítjuk a rudacskán és a tésztát a bordás szerkezeten átfordítjuk, csigát sodorva. Majd az ujjunkkal lazán lehúzzuk a rudacskáról a tésztát.
Konyharuhára téve hagyjuk megszáradni.
Ha nem használjuk fel azonnal, akkor 1-2 nap alatt szépen megszárad.
Szalvétával bélelt papírdobozban vagy üvegben sokáig eláll.
 

2023. február 4., szombat

Egyszerű csicseriborsótallér

Ez egy igazán egyszerű, de mégis laktató és ízletes húsmentes tallér. Fűszerezni lehet a saját ízlés szerint, de a hagyma, fokhagyma és kömény tényleg jó választásnak bizonyult. 
A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. 
A felhasznált lisztet a Wise Pasta biztosította.
Hozzávalók kb. 14 tallérhoz
*2 cukormentes csicseriborsó konzerv (2*24 dkg)
*1 közepes vöröshagyma (8 dkg)
*4 nagy gerezd fokhagyma
*2 nagyobb tojás
*1 csapott kk só
*1/3 kk őrölt bors
*1/2 kk őrölt köménymag
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél
Sütéshez:
*olívaolaj
 
A konzerv csicseriborsót átmossuk, lecsepegtetjük, egy villával nem túl pépesre törjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, petrezselyem levelet, zúzott fokhagymát. Beleütjük a tojásokat, ízesítjük a fűszerekkel és beleszórjuk a lisztet. Vizes kézzel púpozott evőkanálnyi adagokból tallérokat formázunk, amit felforrósított serpenyőben kevés olajon megsütjük. Melegen kínáljuk.
 

2023. február 3., péntek

Egyszerű zöldbabpaprikás

Ismét egy húsmentes fogás. Könnyű, egyszerű. Ízlés szerint akár egy kevés tejföllel is kínálhatjuk. A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. A felhasznált tésztát a Wise Pasta biztosította.
Hozzávalók 2 személyre
*40 dkg zöldbab (lehet fagyasztott is)
*1 nagy fej vöröshagyma
*1 nagyobb paradicsom (lehet fagyasztott is)
*só
*őrölt fekete bors
*őrölt köménymag
*fűszerpaprika
*3-4 ek olaj
 
A tésztát bő vízben kifőzzük, leszűrjük és melegen tartjuk. 
A megtisztított és apróra kockázott vöröshagymát a felforrósított olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a darabokra vágott zöldbabot és a paradicsomot. Felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Ízesítjük sóval, borssal és köménymaggal. Ha a bab puha és a levét is elfőtte, a tésztával azonnal kínáljuk.
 

2023. február 2., csütörtök

Citromos-bazsalikomos húskrém

Ma ismét egy maradékmentő fogást hoztam. Roppan egyszerű, semmi nehézség nincs benne. A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. Az elkészítéshez felhasznált mixert a Russell Hobbs biztosította.
Hozzávalók 2 személyre
*2 nagyobb maradék sült csirkecomb (bőr és csont nélkül)
*1 kisebb vöröshagyma
*4 nagyobb bazsalikom levél
*1 ek frissen facsart kezeletlen citromlé
*1 ek tejföl
*1 nagy csipet só
*1 csipet őrölt bors
Tálaláshoz:
*teljes kiőrlésű kenyér
 
A húst és a megpucolt vöröshagymát nagyobb darabokra vágjuk, hozzáadjuk a bazsalikom levelet, a tejfölt és a citrom levét. Botmixerrel összedolgozzuk. Ízesítjük sóval és borssal. Teljes kiőrlésű kenyérrel kínáljuk.
 

2023. február 1., szerda

Sütőtökös zabkása

Sikerült egy kevésbé ízletes sütőtököt kifogni, amihez simán megsütve senkinek sem füllött a foga. Ezért maradékmentés céljából zabkásában végezte. A pumpkin spice fűszerkeverék pedig egy általam házilag összeállított ízesítő. A receptet ITT találjátok.
Hozzávalók 2 személyre
*1 csésze apró szemű gluténmentes zabpehely (2 dl)
*2 csésze cukormentes mandulatej (4 dl)
*1 nagy csipet só
*2 csapott tk négyszeres erősségű édesítő
*1 kk pumpkin spice fűszerkeverék
*1 csésze sült sütőtök (2 dl)
 
A zabpelyhet a meleg tejbe szórjuk, ízesítjük sóval, édesítővel, a fűszerkeverékkel. Sűrűre főzzük. Ha a pehely megpuhult elzárjuk, belekeverjük a villával áttört sült sütőtököt. Kevés fahéjjal megszórva kínáljuk.