2020. május 1., péntek

Csirkemájas vagdalt


Egy klasszikus kicsit másképpen. Kedvelem azokat az ételeket, amiket előre el tudunk készíteni és az étkezések előtt csak szeletelni, a kínáló tálon épp csak szépen elrendezni kell. Ilyen ez a vagdalt is. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin áprilisi számában is.
Hozzávalók 1 rúdhoz, kb. 12 szelethez:
*50 dkg darált sertéshús
*2 kisebb tojás
*1 púpozott kk só
*0,5 kk őrölt fekete bors
*2 gerezd fokhagyma
*3 csapott ek zsemlemorzsa (+ kevés a formázáshoz)

Töltelékhez:
*4 nagyobb csirkemáj
*1 csipet őrölt fekete bors
*1 csipet morzsolt majoránna

Továbbá:
*1 tojás a lekenéshez
*1 púpozott ek mangalicazsír a sütéshez

A töltelékhez a májat átmossuk, kisebb darabokra vágjuk, lecsepegtetjük, papírtörlővel szárazra töröljük és megszórjuk borssal, majoránnával.
 A húst összedolgozzuk a nyers tojással, fűszerekkel, zúzott fokhagymával, és a zsemlemorzsával. 
A masszát zsemlemorzsával szórt sütőpapíron téglalap alakúra nyomkodjuk. A májat egyenletesen elosztjuk rajta. 
A szélesebb oldaláról kezdve szorosan feltekerjük, a végeit benyomkodjuk. 
Zsírral kikent közepes tepsibe rakjuk. 
A rudat lekenjük felvert tojással. 
Mellé öntünk ½ dl vizet. 180 fokos sütőben lefedve 90 percet puhítjuk, majd a fólia nélkül, gyakran locsolgatva a szaftjával 20 perc alatt készre sütjük. 
Teljesen kihűtve, szeletelve kínáljuk.

2 megjegyzés:

  1. Mi is szeretjük a vagdalt husikat, főleg ha itthon készül! Nagyon finom lehet ez is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, valóban hamar elfogyott nálunk is :-)

      Törlés