2021. december 14., kedd

Karfiolbomba

A szokásos ünnepi töltött húsokon túl most egy újabb fogást próbáltam ki. Ez pedig a karfiolbomba. Első hallásra kicsit bonyolultnak tűnhet, de mégis egyszerű az elkészítése. A végeredmény pedig egy finom, mutatós és akár hidegtálon is kínálható étel. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában is.
Hozzávalók 6-8 személyre
*1 kisebb karfiol (50 dkg)
*só
*őrölt bors
Töltelékhez:
*45 dkg darált sertéshús
*1 kisebb tojás
*1 csapott kk só
*1/2 kk őrölt bors
*1 csapott tk fűszerpaprika
*2 nagy gerezd fokhagyma
Továbbá:
*15 dkg vékonyra szeletelt húsos szalonna
 
A karfiol leveleit eltávolítjuk, majd a zöldséget egészben, sós vízben roppanósra főzzük. Tálcára kiemelve hagyjuk kihűlni és közben körbeszórjuk sóval és borssal. 
A masszához a darált húst összedolgozzuk a tojással, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel. Egyenletesen bevonjuk vele a karfiolfejet. 
A szalonnákkal beborítjuk úgy, hogy azok egy picit fedjék egymást. A végén a tetején a szalonnát hústűvel rögzítjük, hogy sütéskor ne emelkedjen fel. 
Sütőpapíros tepsire átemeljük. 
180 fokos sütőben alul-felül sütési módban kb. 90 perc alatt készre sütjük. 
Ha kihűlt, akkor a tűket eltávolítva, szeletekre vágva, sült krumplival vagy párolt basmati rizs körettel kínáljuk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése