2021. június 12., szombat

Kapros-túrós mini pite

Nem tudjuk megunni a kapor-túró párost, sőt ha még ez egy desszert, akkor azt végképp nagyon szeretjük. Van pár darab 10 cm átmérőjű fém pite, vagy kosárka formám, ami ritkán kerül elő a fiók aljáról. Meg is kerestem, és készítettem 4 kisebb pitét. Vékony, omlós tészta, és sok töltelék jellemzi. Mindenkinek jutott 1 darab.
Hozzávalók 4 db 10cm-es pitéhez:
Tésztához:
*20 dkg liszt
*1 csapott kk sütőpor
*1 csipet só
*5 dkg porcukor
*1 ek vaníliás cukor
*1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
*1 nagyobb tojás sárgája
*10 dkg vaj
*1 ek tejföl

Töltelékhez:
*40 dkg túró
*1 tojás
*2-3 ek cukor
*1 ek vaníliás cukor
*1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
*1 kis csokor friss kapor
 
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és 30 percet becsomagolva a hűtőben pihentetjük. Közben a 4 db formát vékonyan kikenjük vajjal és megszórjuk liszttel. 
A túrót áttörjük, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, a citrom héját, és összedolgozzuk a tojással, valamint a cukrokkal. 
A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, egy müzlis tálkával korongokat szúrunk ki, a pite formába simítjuk. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a sütikben. A maradék tésztából vékony rudakat sodrunk, amivel berácsozzuk a pitéket. 
180 fokra előmelegített sütőben alul-felülsütéssel kb. 30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk pár percet a formában pihenni, majd óvatosan kifordítjuk belőle. 
Porcukorral megszórva kínáljuk.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése