2020. június 30., kedd

Krumplis csicsókabundában sült csibefalat


Aki követi a blog bejegyzéseit, már olvashatott róla, hogy nagy rajongója vagyok a bundás húsoknak. Mindenféle zöldséget próbáltam már. Most nagyon sok csicsóka termett a kertben, ezért ez az elhanyagolt zöldség sem maradhatott ki a sorból. Nagyon finom lett. A vékony bunda alatt tökéletesen puha és szaftos volt a hús. Bekerült a kedvenc ételek csoportjába. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin júniusi számában is.
Hozzávalók 4 személyre
*50 dkg csirkemell filé
*1 tk só
*1 kk őrölt fekete bors

Bundához:
*25 dkg krumpli
*25 dkg csicsóka
*2 nagyobb tojás
*5 púpozott ek zabpehelyliszt
*3 nagy gerezd fokhagyma
*1 púpozott kk só
*½ kk őrölt fekete bors

Forgatáshoz:
*4-5 ek zabpehelyliszt
*olaj a sütéshez

Tálaláshoz:
*friss saláta
*sült krumpli

A megtisztított húst vékonyra csíkozzuk, megszórjuk sóval, borssal. 
A zöldségeket meghámozzuk, finomra reszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, ízesítjük a zúzott fokhagymával, a fűszerekkel. 
A liszttel jól összekeverjük. 
A csirke darabokat először megforgatjuk a lisztben, majd a zöldséges masszában. 
Forró olajban, közepes lángon pirosra sütjük. 
Konyhai papírtörlőn a felesleges olajat lecsepegtetjük. 
Friss salátával és sült krumplival kínáljuk.

2020. június 28., vasárnap

Meggyes-diós sütemény


Könnyű, gyümölcsös sütemény, amibe elhasználtam a kevés maradék darált diót. Azt hiszem ezért megérte bekapcsolni a sütőt.
Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez
*20 dkg liszt
*1 csipet só
*4 dkg darált dió
*½ csomag sütőpor (6g)
*3 nagy tojás
*12 dkg cukor
*1 ek vaníliás cukor
*15 dkg vaj
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*2 dl joghurt
*20 dkg meggy

A tojásokat elválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a vajjal, a cukrokkal és a reszelt citromhéjjal simára keverjük, hozzáadjuk a sóval, sütőporral, dióval elvegyített lisztet. A joghurttal és a tojáshabbal lazítjuk. 
Sütőpapíros tepsibe simítjuk. 
A kimagvalt, lecsepegtetett meggyet egyenletesen elosztjuk rajta. 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. 
Tűpróbával ellenőrizzük. Porcukorral megszórva kínáljuk.

2020. június 25., csütörtök

Kapros-túrós papucs


Már nagyon vártam, hogy legyen friss kapor a kertben. Igyekszem minél többféle ételhez felhasználni. Kedveljük az édes fogásokban is, mint például ebben a túrós papucsban. Puha, csak úgy eteti magát. Érdemes kipróbálni. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin júniusi számában is.
Hozzávalók 12 db-hoz
Tésztához:
*25 dkg liszt
*½ kk só
*2 ek cukor
*1 dl tej
*1,5 dkg friss élesztő
*5 dkg vaj
*1 tojás sárgája

Töltelékhez:
*25 dkg túró
*2 ek cukor
*1 kk vaníliás cukor
*1 kis csokor friss kapor
*1 kisebb tojás
*1 tk búzadara

Lekenéshez:
1 tojás

Tálaláshoz:
porcukor

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztát dagasztunk. 
Letakarva a duplájára kelesztjük. 
A túrót áttörjük, ízesítjük a cukrokkal, hozzáadjuk a tojást, a búzadarát és az apróra vágott kaprot. 
A tésztát téglalap alakúra és 5 mm vékonyra nyújtjuk. 8*8 cm méretű kockára vágjuk. 
A tölteléket elosztjuk a tésztadarabok közepén. 
A papucs 2 sarkát összecsípjük. 
Sütőpapíros tepsibe rakjuk. 
Addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik. 
Lekenjük felvert tojással. 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.