2020. február 9., vasárnap

Délitőkegombás-vagdalt


Egy vendégvárás alkalmával készítettem ezt a mutatós és finom fogást. Előre megsütöttem, mert hidegen sokkal szebben szeletelhető. Csodásan mutat hidegtálon. Kínálhatjuk krumplipürével, vagy valamilyen szaftos salátával is. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin januári számában is. 
A déli tőkegomba a ChefGombánál beszerezhető. 
A fotózáshoz a hátteret a fotohatterek.hu biztosította.
Hozzávalók 2 rúdhoz, kb. 24 szelethez:
*90 dkg darált sertéshús
*3 tojás
*1 csapott tk só
*1 csapott kk őrölt fekete bors
*2 gerezd fokhagyma
*4 ek zsemlemorzsa (+ kevés a formázáshoz)
Töltelékhez:
*4 tojás
*15 dkg ChefGomba déli tőkegomba
*1 csipet só
*1 csipet őrölt fekete bors
*2 ek olaj
Lekenéshez:
*1 tojás
Sütéshez:
*1 púpozott ek mangalicazsír

A töltelékhez a tojásokat keményre főzzük, héjukat eltávolítjuk, és kisebb darabokra vágjuk. 
A gombát a felforrósított olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és kihűtjük. 
A húst összedolgozzuk a nyers tojással, fűszerekkel, zúzott fokhagymával, és a zsemlemorzsával. 
A massza felét zsemlemorzsával szórt sütőpapíron téglalap alakúra nyomkodjuk. Egyenletesen rászórjuk a tojás és a gomba felét. Tenyérrel kicsit belenyomkodjuk a tölteléket. A szélesebb oldaláról feltekerjük, a végeit benyomkodjuk. 
Zsírral kikent közepes tepsibe rakjuk. Ugyanígy járunk el a maradék hússal. Mindkét rudat lekenjük felvert tojással. Mellé öntünk ½ dl vizet. 
180 fokos sütőben lefedve 90 percet puhítjuk, majd a fólia nélkül, gyakran locsolgatva a szaftjával pirosra sütjük. 
Teljesen kihűtjük. Szeletelve, hidegtálon kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése