2019. november 30., szombat

Sütőtökös csirkemell


Már többször említettem, hogy nagyon szeretjük a sütőtököt. Újabban a hússal párosított változat a nyerő. Roppant egyszerű, egy próbát azt hiszem, hogy megérdemel, nálunk tuti többször étlapra kerül majd ;-)
A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában is.
Hozzávalók 4 személyre
*4 nagy szelet csirkemellfilé
*1 kk szárnyas fűszerkeverék
*40 dkg sütőtök
*0,5 dl olaj
*1 friss rozmaringág
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt fekete bors
*10 dkg sajt

A húst vékonyra klopfoljuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel. 
A tököt meghámozzuk, a magvas részt kivágjuk, és a zöldséget lereszeljük. 
Kevés olajon megfuttatjuk az apróra vágott rozmaringot, puhára pirítjuk rajta a tököt, ízesítjük sóval, borssal, és félretesszük. 
A húst kevés olajban megsütjük, tepsibe fektetjük, ráhalmozzuk a tököt, megszórjuk bőven reszelt sajttal. 
180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a sajt megolvad. 
Melegen rizzsel kínáljuk.

2019. november 27., szerda

Egyszerű lencsés karfiolleves


Most, hogy már elég hidegre, szelesre fordult az idő, jól fog esni a meleg kanalazni való. Könnyű, egyszerű, tényleg hamar elkészül. A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában is.
Hozzávalók 4 személyre
*1 kis karfiol fele
*26 dkg lencsekonzerv
*1 nagyobb sárgarépa
*1 nagyobb vöröshagyma
*3-4 ek olaj
*1 liter zöldségleves alaplé
*1 nagy csipet só
*1 csipet őrölt bors
*1 csapott kk fűszerpaprika
*1 kisebb babérlevél

A megtisztított, apróra kockázott vöröshagymát megfonnyasztjuk a felforrósított olajon. 
Átforgatjuk rajta a pici rózsáira szedett karfiolt, a vékonyra karikázott sárgarépát. 
Felengedjük az alaplével, ízesítjük a fűszerekkel. 
Ha megpuhultak a zöldségek, hozzáadjuk az átmosott, lecsepegtetett lencsét és forralunk rajta egyet. 
Melegen kínáljuk.

2019. november 26., kedd

Csilis fűszervaj




Már pár alkalommal készítettem fűszervajat. Roppant egyszerű, és sokoldalúan felhasználható. Frissensültekhez, grillezett húsokhoz, esetleg pirítós kenyérhez kínálhatjuk. 
Szép papírba csomagolva gasztroajándékként is adhatjuk. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában is.
Hozzávalók 2 személyre
*10 dkg puha vaj
*1 csipet só
*1 csipet fehér bors
*2 kisebb csípős paprika (1 piros, 1 zöld)
*1/2 kezeletlen citrom reszelt héja

A csípős paprikát egész apróra vágjuk, a fűszerekkel és a citrom héjával együtt a vajhoz adjuk. Jól kikeverjük. 
Folpackba csomagolva hengerré formázzuk, és legalább 1 órát a fagyasztóban pihentetjük. 
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.