Kicsit lehűlt a levegő, már
sokszor jól esik bekapcsolni a sütőt. No, akkor már készülhet is egy puha,
finom kalács. Most például mákos, és egy kicsit különlegesebb formában,
mégpedig csillag alakban. Nem bonyolult, kezdő szakácsok is nyugodt szívvel kipróbálhatják.
A recept megjelent a Kifőztük magazin szeptemberi számában is.
A mákdarálót a
Cookori biztosította.
Hozzávalók:
Tésztához:
*25 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 ek cukor
*1 ek vaníliás cukor
*1,3 dkg friss élesztő
*1 dl tej
*1 tojás sárgája
*5 dkg vaj
Töltelékhez:
*8 dkg mák
*2 ek cukor
*1 kk vaníliás cukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*6 ml tej
Tetejére:
*1 csipet egész mák
*1 tojás
*3-4 ek tej
Az élesztőt felfuttatjuk a
langyos tejben egy kevés cukorral. Hozzáadjuk a sóval, maradék cukorral,
vaníliás cukorral elkevert liszthez. A tojással, puha vajjal alaposan
kidagasztjuk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Letakarva a duplájára
kelesztjük.
A mákot ledaráljuk, a töltelék hozzávalóit összekeverjük. Az egyik
tésztát 22 cm átmérőjű körré nyújtjuk, sütőpapíros tepsibe rakjuk. Egyenletesen
elsimítjuk rajta a tölteléket. Befedjük a másik elnyújtott koronggal. A
közepére rakunk egy lisztbe mártott 6 cm-es poharat. Egy éles késsel a pohárig 12
vágást ejtünk. Minden egymás melletti tésztadarabot kétszer kifelé fordítva
megtekerjük. 15 percet kelesztjük. Egy felvert tojással lekenjük, egész mákkal
megszórjuk.
180 fokos sütőben hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
Még melegen
lekenjük tejjel, és letakarva 10 percet pihentetjük.