2019. május 18., szombat

Gombás-vajas pogácsa


Van kedvenc pogácsátok? Nos, nekünk a tepertős, a sajtos, tejfölös, a krumplis, a kolbászos… Egy szó, mint száz, mindegyiket imádjuk. Most bekerült a csoportba a gombás is. Azt hiszem érdemes néha a hagyományos dolgoktól elrugaszkodni, és kipróbálni valami újat, valami szokatlant. Fogyaszthatjuk magában, vagy a kávé mellé, esetleg egy pohárka bor társaságában. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin áprilisi számában is. 
A felhasznált gombát a Bio-Fungi Kft biztosította.
Hozzávalók kb. 45 db-hoz
Gombához:
*10 dkg Amigo shiitake gomba
*2 ek olaj
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors

Tésztához:
*25 dkg rétesliszt (+ kevés a nyújtáshoz)
*1 csapott tk só
*1 dl tejföl
*1 tojás sárgája
*1,5 dkg friss élesztő
*12 dkg vaj

Tetejére:
*1 tojás fehérje
*15 dkg sajt

A folyó víz alatt átöblített, és lecsepegtetett gombát a felforrósított olajon pár perc alatt megpároljuk. Ízesítjük sóval, borssal, kihűtjük, és apróra vágjuk.
Az élesztőt a langyos tejföl, és tojás keverékébe morzsoljuk, hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez a vajjal, és a gombával együtt. Alaposan összedolgozzuk. 
Becsomagolva pár órát a hűtőben pihentetjük. 
Lisztezett felületen ujjnyi vékonyra nyújtjuk. 
Lisztbe mártott apró pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. 
Sütőpapíros tepsibe rakjuk, lekenjük a tojás fehérjével, megszórjuk a reszelt sajttal. 
180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 18 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése