Talán valamikor egyszer raktam el lecsót üvegben, mert a
fagyasztásos módot választottam eddig. Most viszont mégis kipróbáltam egy
vízben dunsztolásos módszert. A lecsó összetevőinek arányát pedig az határozta
meg, hogy épp mennyi zöldséget sikerült begyűjteni a kertből, nem követtem
semmilyen szabályt. Ebből az adagból nekem 3 üvegnyi kész lecsó lesz, amit majd
felhasználáskor vagy felrottyantok, és utóízesítéssel lecsós husiként kínálom,
vagy egyszerűen pirított kolbász karikákkal, kenyérrel reggelire tálalom.
Hozzávalók 3
üveghez:
*4 egész nagy fej vöröshagyma
*Kb. 8 egész nagy paprika (vegyesen zöld, fehér és piros
húsú)
*Kb. 8 kisebb paradicsom
*Kb. 0,5 dl olaj (+6 ek a lezáráshoz)
*1 kk só
*0,5 kk őrölt bors
Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk megszáradni.
Minden zöldséget megtisztítunk, a vöröshagymát fél
karikára, a paprikát vékony csíkokra, a meghámozott paradicsomot kisebb
darabokra vágjuk.
Egy nagy serpenyőben a felforrósított olajon üvegesre
pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát. Ízesítjük sóval,
borssal. Néha megkevergetve addig főzzük, míg a paprika is roppanósra puhul.
(Az időt nem figyeltem, ezért azt nem tudom pontosan.)
A kész lecsót az előkészített üvegekbe kanalazzuk, jól
megnyomkodjuk, hogy a lehető legkevesebb levegő maradjon benne. Kevés olajat
kanalazunk a tetejére, ezzel is légmentesítve. A fedővel lezárjuk.
Egy fazékba állítjuk, addig engedjük vízzel, míg a lecsó
szintjéig ér, de a kupakokat nem lepi el. Gyöngyözéstől számítva 30 percet
forraljuk mérsékelt lángon. A vízben hagyjuk teljesen kihűlni.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése