Nincs olyan hét, hogy ne készüljön valamilyen kalács a
konyhánkban. Most volt pár fonnyadtabb alma, amit mindenképpen el kellett, hogy tüntessek. Ebben a kis kalácsban pedig új életre kelt. Magában, vagy egy pohár
tejjel, kakaóval remek tízórai, vagy uzsonna.
Hozzávalók kb.7-
8 kalácshoz:
A tésztához:
*25 dkg liszt
*0,5 kk só
*1 ek cukor
*1 dl tej
*1,2 dkg friss élesztő
*1 kisebb tojás sárgája
*4,5 dkg vaj
A töltelékhez:
*2 közepes alma
*1 ek cukor
*1 ek házi vaníliás cukor
*2 tk őrölt fahéj
*2 ek olvasztott vaj
A lekenéshez:
*1 kisebb tojás
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk,
majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztát dagasztunk.
Meleg helyen a duplájára
kelesztjük.
Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és apróra daraboljuk.
Összeforgatjuk a cukrokkal, és a fahéjjal.
A megkelt tésztát lisztezett
felületen 3-4 mm vékonyra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Megkenjük olvasztott
vajjal, elosztjuk rajta a tölteléket. Feltekerjük, mint a bejglit, hogy a
hajtás rész alulra kerüljön. 5 cm széles darabokat vágunk le belőle, amit
kakastaréjszerűen egy nagyollóval bevágunk.
Sütőpapíros tepsin kb. 20 percet
pihentetjük.
Lekenjük egy felvert tojással.
180 fokra előmelegített sütőben
hőlégkeveréssel kb. 12-15 perc alatt pirosra sütjük.
Ha kihűlt porcukorral
megszórva kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése