Amikor vége az ünnepnek és sok nehéz étel után jól esik egy kis könnyű fogás, akkor jó választás egy zöldséges leves, amibe olyan gombócok kerültek, amikben a megmaradt kis sonka is helyet kap.
A recept megjelent a Kifőztük magazin áprilisi számában.
Hozzávalók 4 személyre:
Leveshez:
*1 közepes fej vöröshagyma
*3 evőkanál olaj
*3 nagyobb darab burgonya
*2 szál sárgarépa
*15 dkg zöldborsó
*1 liter húsleves alaplé
*1-2 csipet só
Gombócokhoz:
*10 dkg sonka
*3 nagyobb szelet kenyér bele
*1 kisebb tojás
*2-3 evőkanál zsemlemorzsa
*1 csipet só
*1 csipet őrölt bors
Minden zöldséget alaposan megtisztítunk, a sárgarépát
felkarikázzuk, a burgonyát nagyobb, a vöröshagymát apróbb kockára vágjuk.
Utóbbit egy kevés olajon üvegesre pároljuk, majd átforgatjuk rajta a zöldségeket.
Felengedjük az alap lével, és ízesítjük ízlés szerint sóval. Lefedve addig
főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.
Közben a gombócokhoz a kenyereket
megmártjuk vízben, kicsavarjuk, és a sonkával együtt ledaráljuk, esetleg késes
aprítóban párszor átforgatjuk. Hozzáadjuk a tojást, a fűszereket. Jól
összedolgozzuk, egy kevés zsemlemorzsával csökkentjük a ragadósságát. Vizes
kézzel egész apró golyókat sodrunk. Bő, sós vízben pár perc alatt megfőzzük.
A
gombócokat tányérba szedve, a meleg levest rámerve kínáljuk. Kínálhatunk hozzá
tejfölt is.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése