A kicsit egészségesebb vonalat követve, ma egy
tönkölylisztes pizzát sütöttem. A tésztája egész remek lett, nem száraz, nem tömény.
Csodásan megemelkedett a kelesztés alatt. Most én egy darab, ovális finomságot
alakítottam belőle, amire fokhagymás tejföl és sovány csirkemell sonka került.
A végén pedig megpakoltam zsenge újhagymával, lila hagymával és pár apró
paradicsommal.
Hozzávalók 4-6
főre:
Tésztához:
*20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
*10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
*1 púpos tk só
*2 ek olívaolaj
*1,5 dkg friss élesztő
*1,8 dl langyos víz
Szószhoz:
*1,5 dl tejföl
*2 nagy csipet só
*1 csipet őrölt bors
*3 gerezd fokhagyma
Feltéthez:
*15 dkg csirkemell sonka
*15 dkg trappista sajt
A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, amit jól
elkeverünk. A liszteket a sóval egy tálban szórjuk és hozzáadjuk a vízben
elkevert élesztőt, az olajat. Rugalmas tésztát dagasztunk. Ha picit ragad,
akkor lisztezett felületen átdolgozzuk. Elképzelhető, hogy a lisztek miatt a
víz mennyisége változhat.
A kidagasztott tésztát gombóccá formázzuk, majd
lisztezett tálba rakjuk és lefedjük. Meleg helyen legalább egy órát kelesztjük.
A szószhoz a tejfölbe szórjuk a sót, borsot és belezúzzuk
a megtisztított fokhagymát, majd jól elkeverjük.
A sajtot lereszeljük, a sonkát vékony darabokra vágjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk,
majd sütőpapíros tepsire fektetjük.
A pizzát egyenletesen megkenjük a tejfölös szósszal,
rárakjuk a sonkát és megszórjuk a sajttal.
Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 15 perc alatt megsütjük.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése