A hentesnél kaptunk egy szép füstölt csülköt. A csontos
részből egy kis bableves készült a múlt héten. A lefejtett húsból pedig sörben
sült tepsis fogás. Én azért használtam fele arányban vizet, mert így a sör íze
éppen kellemesen érezhető. Nem túl diétás fogás, de nagyon ízletes.
Hozzávalók 4
főre:
*1 kicsontozott füstölt csülök (kb. 1 kg.)
*1 púpos ek zsír
*1 nagy fej vöröshagyma
*2 nagy gerezd fokhagyma
*0,5 kk só
*0,5 kk őrölt bors
*1 kk házi ételízesítő
*0,5 dl sör
*0,5 dl víz
A csontról levágott füstölt csülköt ujjnyi vastagra
szeleteljük, és kicsit átmossuk.
Bő, sós vízben kb. 50-60 perc alatt puhára főzzük. (Ez az
idő természetesen eltérhet, érdemes egy villával ellenőrizni, hogy megpuhult-e)
A sütőt előmelegítjük.
Egy közepes tepsit kikenünk zsírral.
Belefektetjük a csülök szeleteket és meghintjük sóval,
borssal, ételízesítővel.
A megtisztított hagymát nagyobb darabokra vágjuk, és a
fokhagyma gerezdekkel együtt a csülkök közé szórjuk.
Meglocsoljuk sör és víz keverékével. (Aki szereti a sör
karakteres ízét, a vizet helyettesítheti sörrel is.)
Alufóliával lefedve kb. 30 percet 200 fokon
hőlégkeveréssel még puhítjuk.
A fedőt eltávolítva addig sütjük, míg a hús szép pirult
nem lesz. Ez kb. 20-25 perc.
Párszor érdemes a szaftjával meglocsolgatni, hogy ne
száradjon ki a csülök.
Melegen sós vízben főtt krumplival és savanyúsággal
kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése