2016. május 12., csütörtök

Tormakrémes-sonkás molnárka



Gyakran készítek zsemléket, stanglikat, de most először sütöttem molnárkát. A kelesztés miatt kicsit időigényes, de mindenképpen megéri belevágni, hisz a végeredmény egy puha, ízletes péksütemény. A csípős tormáért nem különösképpen rajongunk, de ez a krém éppen kellemesen tormás, nem csípős és remekül illik a sonkához. Kiegészítésképpen friss zöldségekkel, paradicsommal és salátával kínáltam. Biztos vagyok benne, hogy máskor is asztalra kerül majd, hisz nagyon gyorsan elfogyott. A receptet itt találtam.
Hozzávalók 6 főre:

Molnárkákhoz:
*50 dkg kenyérliszt (BL80)
*1 csapott tk só
*2 dl tej (+1 tk)
*2,5 dkg friss élesztő
*3 csapott ek cukor
*1 egész tojás
*10 dkg margarin
*1 tojás lekenni

Töltelékhez:
*12 szelet sonka
*5 dkg margarin
*1 jó púpos ek liszt
*2 dl tej
*2-3 púpos ek torma
*1 nagy csipet só
*1 csipet őrölt bors
*1 csipet porcukor
*0,5 kk citromlé

Először a molnárkákat készítjük el. Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk egy evőkanál cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a maradék cukrot, az olvasztott margarint és rugalmas tésztává dagasztjuk. Ha keménynek érezzük, akkor adhatunk hozzá egy kevés tejet, nekem 1 teáskanálnyit kívánt még.
Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk és gombócokká formázzuk, amiket kb. 10 percig letakarva pihentetünk.
Majd enyhén lisztezett felületen kör alakúra elnyújtjuk kb. 0,5 cm vastagra.
6 cikkre vágjuk. A cikkeket egyenként feltekerjük, mégpedig a kifliknél megszokott mód ellentéteseként. Tehát a két csücskét kicsit behajtjuk és a csúcstól kezdve tekerjük fel. A hajtás részt a tészta széléhez csípjük, majd alulra fordítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymás között nagyobb távolságot hagyva.

Lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük kb. 50-60 perc alatt.
Egy felvert, egész tojással lekenjük és 180 fokon alul-felülsütéssel kb. 27 perc alatt szép barnára sütjük.
Hagyjuk kihűlni.

Ezalatt elkészítjük a tormakrémet. A margarint felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, majd mérsékelt lángon világosra pirítjuk, a tejjel felöntve csocsómentes, sűrű krémmé főzzük.
Hagyjuk kihűlni, majd ízesítjük a sóval, borssal, porcukorral, tormakrémmel, citromlével.
A molnárkákat keresztben elvágjuk, de nem teljesen át. Fektetünk bele egy szelet sonkát, majd csillagcsöves zsákkal adagoljuk bele a tormakrémet.
Azonnal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése