2016. május 17., kedd

Ribizlihabos kráter szelet



Ez egy klasszikus és ismert sütemény egy kicsit tovább gondolva, a kedvenc gyümölcsömmel kiegészítve. A ribizlis hab egy kicsit könnyíti a kakaós tésztát. Ribizli helyett eperrel vagy málnával is készíthető. Ha állati tejszínt használunk, akkor célszerű habfixálót is tenni bele. Eper helyett puncs puding is remek hozzá.

Hozzávalók:

A világos pudingos részhez:
*1 tasak vaníliás pudingpor
*3 ek cukor
*4 dl tej

A rózsaszín pudingos részhez:
*1 tasak eper ízű pudingpor
*3 ek cukor
*4 dl tej

A tésztához:
*25 dkg liszt
*1 tasak sütőpor
*2 púpos ek cukrozatlan kakaópor
*4 nagyobb tojás
*20 dkg cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1,3 dl tej
* 0,7 dl étolaj

Továbbá:
*4 dl habtejszín
*30 dkg ribizli

Legelőször a pudingokat készítjük el. A tasakok tartalmát egy-egy tálba szórjuk, elkeverjük a cukorral, majd a tejet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük és mérsékelt lángon mindkét pudingot sűrűre főzzük. Alufóliával lefedjük (így nem bőrösödik be) és így hagyjuk teljesen kihűlni.

A sütőt előmelegítjük. Egy közepes tepsit (38*22 cm) kibélelünk sütőpapírral.

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük a sütőporral és a kakaóval.
A tojásokat elválasztjuk, a sárgáját a cukrokkal simára keverjük.
Hozzáadjuk a tejet, az olajat, majd a kakaóporos lisztet.
A fehérjéket gépi habverővel keményre verjük és a sűrű, kakaós masszába forgatjuk.
A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk.

A kihűlt pudingokból egy kis kanál segítségével apró darabokat rakunk a tészta tetejére úgy, hogy felváltva kerüljön vaníliás és epres.
Az előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon alul-felülsütéssel kb. 35 perc alatt megsütjük. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy biztosan átsült. Ha már nem maszatos a fogpiszka, amit a sütibe szúrunk, akkor kész.
Hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben a ribizlit leszemezzük. Ha mirelit gyümölcsöt használunk, azt érdemes hagyni, míg kiolvad.
A habtejszínt keményre verjük, majd hozzáadjuk a ribizlit. Ezzel is kicsit tovább verjük.
A kihűlt sütemény tetejére simítjuk. Pár szem ribizlivel és zöld levelekkel díszítjük.
Akár azonnal is fogyaszthatjuk, de ha pihentetjük pár órát a hűtőben, még szebben tudjuk szeletelni.

A Facebookon is megtaláltok.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése