2016. március 25., péntek

Sárgarépás fasírtgolyók baconben sütve



Nagy családi kedvencünk a fasírt. Legyen az rúdban vagy golyóban sütve. Sokféle töltelékkel kipróbáltam már, de a répa, mint alapanyag még csak most jutott eszembe. Mivel ez a zöldség egy picit édes, ezért a só mennyiségét picit megemeltem. A sütőben készítve pedig nincs olajszag a lakásban, nem kell a gáztűzhely mellett várni, míg minden golyó megpirul. A munka további részét a sütő végzi.
Kínálhatjuk hagyományos körettel, remekül illik hozzá a habos krumplipüré, de hidegtálon vagy sültes tálon is szépen mutat. Nagyszerű vendégváró fogás, mert előre is elkészíthető, hisz hidegen és melegen is finom étel.
A fasírtgolyók számát az egy csomagban lévő bacon szalonnák számához igazítjuk. Nekem 7 csík volt egy tasakban, így 14 részre osztottam a répás húst.

Hozzávalók 14 fasírthoz:
*50 dkg darált sertéslapocka
*1,5 kk só
*0,5 kk őrölt bors
*1 tk házi fokhagymakrém (vagy3 nagy gerezd fokhagyma)
*1 nagy szál sárgarépa (10 dkg tisztítva mérve)
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél
*6 jó púpos ek zsemlemorzsa
*2 közepes tojás
*10 dkg húsos bacon szalonna (7 vékony szelet)

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, a petrezselyemlevelet apróra vágjuk, a sárgarépát sajtreszelőn lereszeljük.
A húst egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a répát, a zöld levelet, a tojásokat, a sót, borsot, fokhagymakrémet (vagy zúzott fokhagymát), a zsemlemorzsát.
Jó alaposan összedolgozzuk.
Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük.
A masszából 14 db nagyobb, egyforma méretű golyót sodrunk, amit kicsit ellapítunk.
A bacon szalonnát keresztben kettévágjuk.
Minden fasírtgolyót betekerünk egy fél szalonnába úgy, hogy a hajtás rész alulra kerüljön és még egy picit a húsba bele is nyomjuk.
Az előkészített tepsibe sorakoztatjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 40 perc alatt megsütjük.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése