2016. február 5., péntek

Sajtos rizskrokett



Mostanában nem igazán kelendő a rizs, mint köret idehaza. A legutóbbi ebéd alkalmával maradt is bőven belőle. Ekkor úgy döntöttem, hogy valahogyan mégis csak felhasználom. Pár perc alatt összeállítottam és már csak sütni kellett. Melegen még nyúlós benne a sajt, nagyon finom, kellemesen érződik a fokhagyma is. A sajt egyáltalán nem folyt ki a krokettekből. Remek fogás mártogatóssal is, de főzelék feltétjeként is megállja a helyét.
Hozzávalók 4 főre:
*40 dkg kifőtt rizs (nem száraz rizs súly!)
*2 közepes tojás
*15 dkg trappista sajt
*3 púpos ek zsemlemorzsa
*0,5 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*4 jó púpos ek zsemlemorzsa a forgatáshoz
*Kb. 4 dl olaj a sütéshez

A sós, ételízesítős vízben puhára főzött és lecsepegett rizst egy tálba szórjuk.
Hozzáadjuk a tojásokat, belereszeljük a sajtot, ízesítjük a sóval, borssal, fokhagymakrémmel és beledolgozzuk a zsemlemorzsát.
Egy tálba szórunk a forgatáshoz zsemlemorzsát.
A rizses masszából veszünk egy adagot a kezünkbe, majd a két tenyerünk kb. 5-6 cm hosszú és kisujjnyi vastag kroketteket sodrunk.
A rudakat megforgatjuk zsemlemorzsában.
Olajat forrósítunk.
Ha már jó forró, akkor óvatosan beleengedjük a rudakat (érdemes csak pár darabot egyszerre) és közepesnél kicsit mérsékelt lángon szép barnára sütjük.
Közben párszor érdemes megkavarni, hogy ne kapaszkodjanak össze.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Melegen, azonnal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése