Sokáig az élesztős fánk volt az első számú kedvencünk.
Amióta kipróbáltam a sütőporos változatot, azóta felváltva készül a két típus.
Utóbbi hamarabb, gyorsabban asztalra varázsolható és rohanósabb hétköznapokon
is nyugodt szívvel nekiláthatunk. Egyáltalán nem igényel sok konyhai
tapasztalatot, akár kezdő háziasszonyok is bátran belevághatnak.
A formája egy
picit eltér a hagyományostól, de egy kis porcukorral megszórva és
sárgabaracklekvárba mártogatva a gyerekeim kedvence.
Hozzávalók 4
főre:
*29 dkg liszt
*1 púpos tk sütőpor
*1 csipet só
*4 dkg porcukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 kisebb tojás
*2 dl tejföl
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd beleszórjuk a sót, a
sütőport, a cukrokat.
Hozzáadjuk a tojást és belemérjük a tejfölt.
Sima tésztát gyúrunk belőle, amit lisztezett felületen
kb. 0,5 cm vastagra elnyújtunk.
Egy éles késsel kb. 7*5 cm nagyságú téglalapokat vágunk.
Minden téglalapon vízszintesen ejtünk két darab rövid
vágást, amit picit szét is húzunk.
Olajat forrósítunk, amibe fejjel lefelé rakjuk a
fánkokat, tehát a lisztes nyújtó felülettel érintkező rész kerül az olajban
felülre.
Mindkét oldalukat szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat
lecsepegni.
Porcukorral meghintve és ízlés szerint lekvárral
kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
nagyon egyszerűnek találtatik kipróbálom én inkább az élesztőset szokta készíteni
VálaszTörlés