Néha marad egy
kevés ropi vagy keksz, amit már nem csipegetnek el a gyerekek és csak ide-oda
tologatjuk a szekrényben. Most is volt egy kevés sós kréker egy kis zacskóban
egy fiók mélyén. Gondolkodtam, mit is kezdjek vele. Belecsempésztem egy kis
rántott hagyma bundájába. Finom, ropogós lett tőle. Egy kis fokhagymás-tejfölös
mártogatóssal is remek önálló fogás, de kiváló egy főzelék feltétjeként vagy
egyszerűen csak kiegészítőként egy kis sült hús mellé.
Hozzávalók 3
főre:
*3 nagyobb fej
vöröshagyma
*só
Bundázáshoz:
*3 púpos ek liszt a
forgatáshoz
*1 nagyobb tojás
*3 jó púpos ek
tejföl
*0,5 kk só
*1 nagy csipet
őrölt bors
* 1 csapott ek
liszt a masszába
*1 csésze
zsemlemorzsa (2,5 dl)
*10 dkg sós kréker
*4 dl olaj a
sütéshez
A megtisztított
vöröshagymákat kb. 1 cm széles karikákra vágjuk, majd a karikákat rétegekre
szedjük.
Meghintjük bőven
sóval és félre tesszük.
Három tálkát
készítünk. Az elsőbe kanalazzuk a lisztet.
A másodikban a
tojást a tejföllel, a sóval, a borssal és 1 evőkanál liszttel simára keverjük.
A harmadikba
szórjuk a zsemlemorzsát, amibe a krékert kézzel apróra zúzzuk. (Ezt akár
mozsárban is végezhetjük, de jó, ha marad egy kevés nagyobb kekszdarab is benne.)
Egy magasabb falú
tálban olajat forrósítunk. Amikor már jó forró, a hagyma karikákat először
megforgatjuk a lisztben, majd megmártjuk a tejfölös tojásban, jól
lecsepegtetjük, végül a kekszes zsemlemorzsában is megforgatjuk.
A forró olajban
mindkét oldalukat szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn
hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése