Még karácsony előtt egy kedves hölgy kért meg, hogy
süssem meg neki ezt a számomra eddig ismeretlen süteményt. Picit aggódtam, hogy
a sok tojástól mennyire lesz lágy a tészta, de a hűtős pihentetés után
meglepően könnyen lehetett vele dolgozni. Kevés töltelék nekem maradt meg, de
amint elkészültek, tudtam, hogy még egész nyugodtan tölthettem volna többet is
a levelekbe.
Pár darab sütit hagytunk kóstolóba magunknak is, ami
olyan hamar elfogyott, hogy biztosan újra el kell majd készítenem a
családnak is.
Hozzávalók kb.
30 db sütihez:
Tésztához:
*30 dkg liszt
*25 dkg margarin
*5 közepes tojás sárgája
*1 csipet só
Töltelékhez:
*5 közepes tojás fehérje
*25 dkg darált dió
*20 dkg porcukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*2 tasak vaníliás cukor
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót,
elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és
összedolgozzuk.
Egy zacskóba csomagoljuk és egy éjszakát a hűtőben
pihentetjük.
Másnap a sütőt előmelegítjük és két nagyobb tepsit
kibélelünk sütőpapírral.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk
kanalanként a porcukrot, majd tovább verjük egy kicsit. Ezután beleszórjuk a
vaníliás cukrot, a darált diót és a citrom reszelt héját. Összeforgatjuk.
A tésztát két részre vágjuk és finoman lisztezett
felületen az egyiket kb. 2 mm vékonyra és közel téglalap alakúra elnyújtjuk.
Egy éles késsel kb. 7*7 cm nagyságú kockára vágjuk. A
töltelék felét elosztjuk rajtuk.
Majd a tészták négy sarkát összefogjuk, és mint a
borítékot formázzuk, vagy mint a túrós batyut.
Az előkészített tepsibe rakjuk.
A tészta másik felével is megismételjük a műveletet.
200 fokon hőlégkeveréssel kb. 5 percet sütjük.
Ezután a hőfokot 170-re csökkentve további 12 percet
sütjük.
Még melegen megszórjuk porcukorral.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése