2015. november 28., szombat

Ünnepi linzer

Nincs ünnep linzer nélkül, sőt karácsony sem. Ez egy olyan sütemény, amit nagyon szeretünk, ismerünk és mindig az adott ünnepre alakíthatunk formailag. Számos kiszúró forma szerepel már a gyűjteményemben, de most kaptam a Férjemtől egy olyan szettet, amivel több különböző méretű, hullámos szélű lap készíthető, valamint egy három méretből álló fenyőfa fondant kiszúrót. Ebből a két formázóból készült most el ez a finom apró süti. A tésztát én nem szoktam hűtőben pihentetni, lisztezett felületen szépen lehet vele dolgozni. 
A megtöltött linzer 1-2 óra múlva már kellemesen puha. Ha előre szeretnénk dolgozni, az is lehetséges, hisz a sütemény megsüthető, légmentesen több napig eláll és az ünnep előtti napon lekvározható.


Hozzávalók 19 db linzerhez:
*30 dkg liszt
*1 csipet só
*10 dkg porcukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 kk sütőpor
*0,5 citrom reszelt héja
*20 dkg vaj/margarin
*1 tojás sárgája
*baracklekvár a töltéshez

A lisztet elkeverjük a sóval, porcukorral, sütőporral, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a tojás sárgáját, a vajat/margarint.
Jól összedolgozzuk.
Lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy közepes méretű, hullámos szélű szaggatóval kiszúrjuk.
Minden második közepébe egy pici fenyő formájú kiszúróval mélyedést készítünk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 8 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
Sárgabaracklekvárral összeragasztunk egy teli és egy lyukas linzert.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2 megjegyzés:

  1. Bocsánat, nem kukacoskodás, talán gyakorlatlanabbaknak egyszerűbb fogalmazás: nem mélyedést készítünk a kiszúróval, hanem kivágjuk a fenyő mintát. Vagy én értek félre valamit ☺

    VálaszTörlés