Hozzávalók 22
buktához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*1 tasak vaníliás cukor
*2 ek cukor
*1 egész tojás
*10 dkg vaj/margarin
Töltelékhez:
*20 dkg darált dió
*4 ek porcukor
*1 tasak Bourbon vaníliás cukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*1 dl tej
Tetejére:
*1 ek olvasztott vaj/margarin
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és egy
evőkanál cukorral megszórva hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót,
hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást,
a vajat/margarint és alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük.
Ez alatt a töltelékhez a diót elkeverjük a porcukorral, a
vaníliás cukorral, a reszelt citrom héjával és a tejjel.
Egy nagyobb ovális kerámia formát (esetleg egy közepes
tepsit) kikenünk vékonyan vajjal /margarinnal és megszórunk liszttel.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk,
majd kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Minden
korong közepére teszünk egy teáskanálnyi tölteléket.
A tésztát a tenyerünkbe rakjuk, batyuszerűen összefogjuk,
összenyomjuk, majd gombócot formálunk.
A buktákat az előkészített formába sorakoztatjuk.
A sütőt előmelegítjük, és addig letakarva hagyjuk a
buktákat kb. 20-25 percet kelni.
Megolvasztott vajjal/margarinnal lekenjük a tetejüket.
180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt szép barnára
sütjük.
Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.
A maradék tésztából kakaós minicsigák készültek.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése