Én is megsütöttem a kakaós változatot. A kelt tészta szinte egész kis mértékben tér el az én jól bevált receptemtől, nagyon jó volt vele dolgozni, csak annyit változtattam, hogy csempésztem bele egy tasak vaníliás cukrot, mert így nagyon szeretjük.
Talán csak egy leheletnyit vékonyabbra kellett volna nyújtani a tésztát, mert eléggé kiemelkedtek a kalácsok a formából, de természetesen ez az ízértékéből cseppet sem vont le.
Nagyon finom lett. Számomra a pohár tej-kalács a nyerő páros, most sem tudtam kihagyni :-)
Hálásan köszönöm a receptet Anikó!
Hozzávalók 12
db kalácshoz:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2 dkg élesztő
*3 púpos ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 egész tojás
*5 dkg margarin
Töltelékhez:
*3 púpos ek cukrozott kakaópor
*1 ek cukor
*2 ek olaj (vagy olvasztott margarin)
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és 1
evőkanál cukorral megszórva hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót,
majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a
tojást, a margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen letakarva, kb. 1 óra
alatt a duplájára kelesztjük.
Ezalatt egy 12 darabos muffin sütőt kibélelünk papírral.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3 mm
vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Megkenjük vékonyan olajjal/olvasztott margarinnal és
megszórjuk a kakaóporral, cukorral.
A téglalap alakú tésztát hosszában 5 egyenlő csíkra
vágjuk.
A tésztacsíkokat egymásra fektetjük.
12 egyenlő részre vágjuk.
A kis kalácsok közepét egy
fakanál nyelével jól összenyomjuk, így a tészta szélei felemelkedne és úgy fog
kinézni, mint egy lapozgatott könyv.
A kakaós kalácsokat a forma mélyedéseibe helyezzük.
Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik. Ez
kb. 15 perc.
180 fokon 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Ha kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.
Érdekes, ötletes. Én azt hiszem inkább fahéjas cukorral szórom és úgy fogom kipróbálni, de el tudom képzelni citromhéjas, diós cukros változatban is.
VálaszTörlésBiztosan mindkettő változat nagyon finom lesz :-)
Törlés