Hozzávalók 8
stanglihoz:
*40 dkg liszt (BL55)
*10 dkg Teljes kiőrlésű rozsliszt (RL100)
*2 púpos ek búzakorpa (1,5 dkg)
*2 tk só
*10 dkg reszelt sajt
*3 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*1 kk cukor
*1 tojás sárgája
*5 dkg margarin
Tetejére:
*1 kisebb, felvert tojás
*10 dkg reszelt sajt
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, majd
megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni.
Egy tálba mérjük a liszteket és elkeverjük benne a
búzakorpát, a sót, a reszelt sajtot.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojás sárgáját, a
margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Ha kicsit ragad a tészta, adhatunk
hozzá egy nagyon kevés lisztet.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára
kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk, és egyenként
gombócokat formázunk.
Ezt úgy végezzük, hogy a tenyerünkbe veszünk egy tésztát
és a szélétől kezdve a közepébe tömködjük a tésztát, majd fejjel lefelé
letesszük.
Ismét letakarva 15 percet hagyjuk pihenni.
Majd a golyókat egyenként 2-3 mm vastagra és ovális
alakúra nyújtjuk.
Szorosan feltekerjük. A hajtás részt a tészta oldalához
csípjük, amit alulra fordítunk.
Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe fektetjük egymástól
távolabb.
Letakarva további 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Egy kisebb tojást felverünk és lekenjük a stanglikat.
Megszórjuk gazdagon reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 190 fokon hőlégkeveréssel 20 perc
alatt szép barnára sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése