Igazán puha, finom kiflik lettek, amit akár munkába vagy suliba is csomagolhatunk.
Hozzávalók 16 db kiflihez:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*2 csapott kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*1 ek cukor
*1 egész tojás
*10 dkg margarin
Töltelékhez:
*1 közepes fej káposzta
*4 ek olaj
*1 kk só
*1 kk őrölt bors
Tetejére:
*1 kisebb tojás
*1 tk szezámmag
A friss élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk,
megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, amit egy
kevéske liszttel betakarunk.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a margarint, a tojást és
alaposan kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára
kelesztjük.
Amíg kel, elkészítjük a tölteléket. A megtisztított káposzta
felső leveleit eltávolítjuk, ha van rajta sérült rész, azt is.
A torzsája kivételével a reszelő nagy lyukán lereszeljük.
Egy magasabb serpenyőben olajat forrósítunk, amin megpirítjuk a reszelt
káposztát. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, majd hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, cipókat
formálunk és letakarva hagyjuk 10 percet kelni.
Majd az egyik cipót kb. 4 mm vastagra és kör alakúra
elnyújtjuk, 8 részre vágjuk.
Minden rész szélesebb végére teszünk kb. 1 teáskanálnyi
tölteléket, majd feltekerjük, és kifli formára hajtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egymástól kicsit
távolabb úgy, hogy a kifli hajtás része alulra kerüljön.
Majd a másik cipóval is megismételjük a műveletet.
Addig hagyjuk kelni, míg bemelegszik a sütő.
A kifliket lekenjük egy kisebb, felvert tojással és
megszórjuk szezámmaggal.
180 fokon hőlégkeveréssel (vagy 200 fokon
alul-felülsütéssel) 15 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Ezzel a tésztával készítettem el a töltött kiflijeimet. Nagyon jó állagú lett a kelt tészta, ezután biztos, hogy ezeket az arányokat fogom használni.
VálaszTörlésPiroska, nagyon örülök a sikerének :-)
TörlésKedves Andrea!
VálaszTörlésHogy tudod ilyen szép kerekre nyújtani a tésztát? Mi a titok? :-)
Nekem nem sikerül így sosem.