2014. július 5., szombat

Fahéjas csiga

A gyerekek nagyon kedvelik a csigákat, most fahéjasat készítettem. Egyszerű, egy pohár tejjel remek reggeli, de kirándulásra, strandolásra is kiváló útravaló.


Hozzávalók 20 db csigához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2,3 dl tej
*3 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 ek méz
*1 tojás sárgája
*8 dkg margarin
Töltelékhez:
*2 ek olaj
*3 ek cukor
*1 ek őrölt fahéj

A meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk az élesztőt és megszórjuk 1 evőkanál cukorral, hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, amit betakarunk némi liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a mézet, a tojás sárgáját, a margarint. Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Egy nagyméretű tepsit kibélelünk sütőpapírral. A töltelékhez a cukrot elkeverjük a fahéjjal.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Lekenjük olajjal, megszórjuk a fahéjas cukorral.
A hosszabbik oldaláról szorosan feltekerjük. Egy éles késsel hüvelykujjnyi vastag szeleteket vágunk. Két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, majd a tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb.
A sütőt előmelegítjük. A csigákat letakarva hagyjuk kb. 20 percet kelni.
Előmelegített sütőben 170 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

2 megjegyzés:

  1. Imádom a fahéjat, sajnos a többiek nem. Ritkán, de szoktam magamnak külön egy párat sütni. Nagyon szemrevalóak!

    VálaszTörlés