2014. április 15., kedd

Tojással töltött fasírtrúd

Minden nagyobb ünnep alkalmával készül fasírtrúd, amiben van egész főtt tojás. Ezt csak "szemes" fasírtnak hívjuk :-) Előre megsüthető, hidegen is fogyasztható, kiváló hidegtál alapanyag is.


Hozzávalók 2 közepes rúdhoz:

  • 8 kisebb tojás keményre főzve
  • 1 kg sertés darált hús
  • 3 nagyobb tojás
  • 16 ek zsemlemorzsa
  • 1 kk só
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 egész tojás lekenni a rudakat
  • 2 ek tyúkzsír a tepsibe

A tojásokat keményre főzzük, hideg víz alatt hagyjuk kihűlni.  Majd eltávolítjuk a héjukat.
A darált húst egy tálba öntjük, hozzáadjuk a nyers tojásokat, a zsemlemorzsát, a fűszereket, a zúzott fokhagymát.
Alaposan összedolgozzuk. A masszát két egyenlő részre osztjuk.
Egyenként egy sütőpapíron vagy alufólián vékony, téglalap alakúra lapogatjuk.
Középre helyezünk 4-4 tojást, majd a sütőpapír/alufólia segítségével formás rudakat alakítunk.
Picit megnyomkodjuk, hogy ne maradjon levegő benne.
Egy közepes méretű tepsit kikenünk kevéske tyúkzsírral, majd belefektetjük a rudakat.
Lekenjük egy egész, kicsit felvert tojással. Közéjük öntünk kb. 0,5 dl vizet és alufóliával lefedjük.
Előmelegített sütőben 200 fokon hőlégkeveréssel 60 percet puhítjuk, majd a fóliát eltávolítva tetszőleges pirosságig sütjük. Ez alatt érdemes párszor meglocsolni a szaftjával, hogy ne száradjon nagyon ki a teteje.
Ha kicsit hűlt, szépen szeletelhető.

4 megjegyzés:

  1. Én Stefánia vagdaltnak hívom. És nagyon szeretem, krumplipürével! Nagyon guszta!! Áldott Húsvétot kívánok Neked!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, így is ismert. Köszönjük szépen, én is kellemes ünnepet kívánok!

      Törlés
  2. Ünnepi alkalmakkor én is gyakran készítem, nagyon mutatós és finom. Békés, szép Húsvétot és utólag is nagyon boldog névnapot kívánok!

    VálaszTörlés