2014. április 1., kedd

A legegyszerűbb túrós-sajtos pogácsa

Volt egy adag túró a hűtőben, amit mindenképpen fel kellett használnom. Törtem a fejemet, és úgy döntöttem, hogy egy nagyon egyszerű pogácsát készítek a családnak. Az összeállítástól a sütéssel bezárólag röpke 1 óra alatt kész is volt. A tésztájával nagyon jó dolgozni, nem ragad, hűtőben sem szükséges pihentetni. Élesztő és sütőpor nélkül is a duplájára nőttek a sütés alatt. A pogácsa is puha, finom. Szinte azonnal el is fogyott az egy adag nagy része.


Hozzávalók 40 db mini pogácsához:
  • 25 dkg túró
  • 2 púpos kk só
  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 tojás sárgája+1 tojás sárgája a lekenéshez
  • 25 dkg sajt
A túrót egy tálba öntjük és jól áttörjük (erre a krumpli törőt használtam), hozzáadjuk a sót, a lisztet, a szobahőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját és belereszeljük a sajt 2/3-át.
Alaposan összedolgozzuk.
Lisztezett felületen fél cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Hajtogatjuk, mint a pogácsát.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Ismét elnyújtjuk, és újra hajtogatjuk pihentetés nélkül.
Ujjnyi vastagra elnyújtjuk és egy lisztbe mártott pici pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. (Nem szükséges sok helyet hagyni a pogácsák között, mert nem terülnek sütés közben, hanem emelkednek.)
Lekenjük vékonyan a tetejüket egy tojás sárgájával és a maradék reszelt sajttal megszórjuk.
Előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 180 fokon 25 perc alatt megsütjük.

5 megjegyzés:

  1. Úgy megkívántam a pogácsáidat... Most főztem teát, jöhetne pár... haza megyek sütnöm kell! Guszta!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen ezt a finom süteményt,kipróbálom,és jelezni fogom,hogy milyen finomra sikerült.. Üdvözlettel.. Erzsike

    VálaszTörlés