2014. március 23., vasárnap

Sajtkrémes-fokhagymás-tejfölös baguettek

Már napok óta azon járt az eszem, hogy baguetteket szeretnék sütni. Az este el is készült. Puha, sajtos és tejfölös. Jó kis útravaló lesz a mai kiránduláson.


Hozzávalók 6 baguetthez:
Tésztához:

  • 1 közepes krumpli (kb. 15 dkg)
  • 50 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 0,5 dl olaj
  • 2 ek tejföl

Töltelékhez:

  • 1 tubus zöldfűszeres sajtkrém (100g)

Tetejére:

  • 2 dl tejföl
  • 1 csipet só
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 egész tojás
  • 15 dkg sajt

A megtisztított és kockára vágott krumplit megfőzzük, leszűrjük és összetörjük.
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és a cukorral meghintve hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az áttört krumplit, a sót, a felfutott élesztőt, az olajat, a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk.
Golyókat formázunk, amiket hagyunk 10 percet pihenni.
Egyenként kb. 3 mm vastagra és ovális alakúra nyújtjuk.
A tésztát lekenjük a sajtkrémmel. (A szélét picit hagyjuk szabadon, hogy véletlenül se szökjön majd ki a töltelék.)
A szélesebb oldaláról feltekerjük.
A tészta szélét a baguett oldalához csípjük, amit alulra fordítunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól kicsit távolabb.
Egy éles késsel kb. a baguett közepéig bevágjuk.
Előmelegítjük a sütőt, addig is kb. 25 percet kelnek a péksütik.
A megtisztított fokhagymát a tejfölbe zúzzuk, meghintjük sóval és jól összekeverjük.
A megkelt baguettek azon részét, ahol nem lesz töltelék, lekenjük egy egész felvert tojással.
A fokhagymás tejfölt a vágatba kanalazzuk.
Bőven megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

2 megjegyzés:

  1. Fantasztikus! Milyen jó ötlet így megtölteni és még tejföllel is megrakni...Csak ámulok! Nagyon guszta! Jó kirándulást!

    VálaszTörlés