2013. szeptember 4., szerda

Zöldséges pillangók

Ez egy újabb próbálkozás arra, hogy mit is lehet a kelt tésztából készíteni. Párom sós párti inkább, mint édes, a színes zöldségek pedig olyan szépen feldobják, hisz itt az ősz, ami valljuk be kicsit elszomorítja az embert, vágyunk még a tarka pillangókra.
Igazán laktató, akár uzsonnára vagy reggelire vagy a sulis csomagba. Ha előző nap készítjük, légmentesen elzárva másnap is finom, puha.

A töltelék variálható aszerint, hogy mi van éppen otthon.

Hozzávalók 10 nagyobb pillangóhoz:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 3 dl tej
  • 2 kk só
  • 5 dkg margarin

Töltelékhez:

  • 1 zöldfűszeres tömlős sajt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 5 dkg zöldborsó
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 15 dkg kukorica
  • 1 nagyobb méretű piros kaliforniai paprika fele
  • 1 kis csokor metélőhagyma
  • 10 dkg trappista sajt

Kenéshez:

  • 1 tojás sárgája

Szóráshoz:

  • 1 tk szezámmag

Átgőzöléshez:

  • 2 ek tej

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.

A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a szobahőmérsékletű margarint.

Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. A borsót megfőzzük, ha konzervet használunk, azt csak öblítsük át.

A lila hagymát és a paprikát kockázzuk fel.

A metélőhagymát vágjuk apróra.

A kukoricát mossuk át és hagyjuk lecsepegni.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és vékonyra, téglalap alakúra elnyújtjuk.

Megkenjük a tömlős sajttal.

Óvatosan meghintjük sóval, szerecsendióval.

Egyenletesen rászórjuk a lila hagymát, a paprikát, a borsót, a kukoricát, végül a metélőhagymát.

Ráreszeljük a trappista sajtot.
A hosszabbik oldaláról kezdve feltekerjük, mint a bejglit.
Szélesebb trapézokat vágunk a rúdból.
Egy lisztbe mártott fakanál nyelével középen jól lenyomjuk a tészták közepét, hogy a két oldala kicsit felfelé forduljon.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak.

Előmelegítjük a sütőt.

A tészták tetejét megkenjük tojás sárgával és szórunk rá kevéske szezámmagot.
Meleg helyen még további 30 percet kelesztjük.

180 fokon 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

A sütőből kivéve a tetejükre csorgatunk kevéske tejet és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése