2013. szeptember 3., kedd

Tigriskifli

Nagyon finomra sikerültek a kis kiflik. Reggelire a felnőtteknek a kávé, gyerekeknek a kakaó vagy tej mellé kiváló, de bekerülhet akár a sulis tízórais csomagba is.
Könnyen szállítható, akár kiránduláshoz is vihetjük útravalónak.
Azóta már elkészítettem a szilvalekvárral töltött verziót is, de olyan hamar eltűntek a kiflicskék, hogy arról már nem volt idő képeket készíteni. Azt hiszem, hamarosan újra kell sütnöm.:-)


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kk só
  • 1 tojás sárgája
  • 5 dkg margarin
  • 2 púpos ek cukrozatlan kakaópor
  • 2 ek tej a kenéshez

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojás sárgáját, a szobahőmérsékletű margarint és alaposan kidagasztjuk.

A tésztát két egyenlő részre vesszük, az egyikbe beledolgozzuk a kakaóport.

Mindkét tésztát konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztákat is kettévesszük, így lesz 2 sötét és két világos bucink.

Egy kakaósat enyhén lisztezett felületen kör alakúra kinyújtjuk, majd egy világosat is.

A világosra fektetjük a sötétet, párszor áttoljuk rajta a nyújtófát.

A kört először 4 cikkre vágjuk, majd a negyedeket is harmadoljuk. Így kapunk 12 háromszöget.
A tésztákat feltekerjük kifli formára és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távolabb.

Ezt a műveletsort megismételjük a maradék világos és kakaós tésztával.
A tepsiben még további 40 percet kelesztjük.

Előmelegített sütőben 170 fokon 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva 10 percet hagyjuk pihenni.

24 db kifli született ebből az adag tésztából.    

Akik elkészítették:

         







   








   








    
















2 megjegyzés:

  1. Csodásan néz ki, biztosan nagyon finom is! Szép kiflik :) Köszönet a receptért, elkészítem majd!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, tényleg fincsi, érdemes elkészíteni. Jó sütögetést kívánok hozzá :-)

      Törlés