2013. szeptember 2., hétfő

Tigris zsemle-burgonyás-kukoricalisztes

Kísérletezgetek a zsemlékkel. Bevallom, nem tudok elszakadni az állatoktól, a teknősbéka, a béka zsemle után most a tigris volt soron. Nagyon szeretjük a bolti tigris kenyeret. Rizsliszt híján most kukoricalisztes mázzal próbálkoztam. Elég szelíd tigris lett kevéske csíkkal, de a ropogós kéreg alatt puha belső lapul. 
Legközelebbi bevásárlás lakalmával megpróbálok rizslisztet beszerezni és akkor azzal is kipróbálom.


Hozzávalók 8 zsemléhez:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 kk só
  • 0,5 dl olaj
  • 2 ek tejföl
  • 1 nagyobb méretű krumpli (kb. 15 dkg)

Tetejére:

  • 10 dkg kukoricaliszt
  • 1 kk só
  • 1 tk cukor
  • 0,5 tasak szárított élesztő
  • 1 ek olaj
  • 2 dl langyos víz



A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.

Egy krumpli törővel pépesre törjük.

Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a maradék tejet és a tejfölt.

Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő részre vágjuk.

Csinos zsemléket formálunk, ezt úgy a legkönnyebb, ha a tésztát a tenyerünkbe fektetjük és a szélétől elkezdjük a közepe felé összecsípni, majd ezt a részt alulra fordítjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.

A mázhoz a kukoricalisztet, a sót, a cukrot, az élesztőt, az olajat és langyos vizet egy tálba rakjuk, és jól összekeverjük. Akkor jó, ha kenhető, de sűrű az állaga. Ha nagyon sűrűnek találjuk, tehetünk bele még 1 ek vizet.
Ezzel a masszával szépen bevonjuk a zsemlék tetejét.
A sütőt előmelegítjük, a tepsi alá helyezett fém tálkába öntünk kb. 1 dl vizet.

A zsemléket 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Rácson hagyjuk kihűlni.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése